Oeps: dit is waarom je de was nooit binnen moet ophangen

Had je dit maar eerder geweten...

Lees ook

Niet in het bezit van een wasdroger? Dan zit er niks anders op dan de was op een droogrek te hangen. Maar, let op dat je dit niet binnen doet.

Luchtvochtigheid

Goed, je hebt niet altijd een keus, maar we gaan het je toch vertellen: het is niet heel goed om de was binnenshuis op te hangen. Laat je je wasgoed wel binnen drogen, dan verhoog je de luchtvochtigheid met zo’n dertig procent, laat The Asthma Society of Ireland weten. Door de hogere luchtvochtigheid is de kans op het ontstaan van giftige schimmels veel groter. “Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrij kunnen geven. Deze sporen kunnen bij mensen mogelijk allergische reacties veroorzaken,” vertelt een woordvoerder van The Asthma Society.

Schimmels en sporen

Deze schimmels en de sporen die zij vrijgeven zijn vaak niet zichtbaar met het blote oog. Zo kan iemand opeens veel allergische klachten ervaren terwijl het niet duidelijk is waar deze klachten van afkomstig zijn. Overigens hoeft niet iedereen last te krijgen van de schimmels en sporen: voornamelijk mensen met astma, die door hun aandoening gevoeliger zijn voor schimmels en sporen, kunnen een verergering van hun astmaklachten ervaren. Ook kunnen de schimmels een negatief effect hebben op de huid.

Allergische reactie

Wanneer je last hebt van schimmels en sporen in huis, dan kun je last krijgen van verschillende klachten. Deze klachten kunnen in eerste instantie onschuldig lijken, zoals bijvoorbeeld een loopneus, maar kunnen op de lange termijn enorm vervelend worden. Ervaar je klachten die niet verdwijnen en waardoor je problemen tijdens het dagelijks leven ervaart, is het verstandig een bezoekje aan de huisarts te brengen. De volgende klachten kunnen opspelen:

  • Een loopneus
  • Prikkelhoest
  • Niezen
  • Netelroos
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Bindweefselirritatie
  • Astma

Oplossingen

Heb je daarom een droger of heb je buiten plek om de was te laten drogen? Zorg er dan voor dat je deze twee mogelijkheden zoveel mogelijk benut. Kun je echt niet anders dan het wasgoed binnen ophangen? Doe dit dan het liefste in een ruimte die goed geventileerd is. Zet het wasrekje bijvoorbeeld in een badkamer met de ramen open en de afzuiging aan.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook