4 Vragen die je laten nadenken over de toekomst

Lees ook

Hoe ouder je wordt, hoe meer je bezig bent met de toekomst. Je krijgt misschien een relatie, koopt een huisje, krijgt een kind… Dat kan heel leuk zijn, maar soms zet het je ook aan het denken. Wat wil ik met mijn leven, waar ben ik over 5 jaar? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Het zijn vragen waar je veelal geen antwoord op gaat krijgen, maar toch zijn er ook dingen waar je nu al over na kunt denken, zodat je er in de toekomst iets aan hebt.

Als ik er morgen niet meer ben, heb ik het dan goed geregeld?

Aan de dood denken we allemaal liever niet. Het is een rare gedachte dat we er op een dag niet meer zijn. Toch is er wel degelijk iets waar je nu alvast over na kunt denken. Namelijk de vraag of je het goed geregeld hebt als jij er niet meer bent. Zo kan een uitvaartverzekering veel stress bij nabestaanden wegnemen. Eigenlijk sluit je deze verzekering dus niet zozeer voor jezelf af, maar voor diegene die achterblijven. Het is een fijn idee dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over de kosten van de uitvaart, die lopen soms namelijk nogal eens in de papieren. Ze willen zich focussen op het regelen van een zo mooi mogelijk uitvaart en niet met de kosten daarvan. Ook worden ze bijgestaan met emotionele ondersteuning en bij alles wat geregeld moet worden. Hoewel je er liever nog niet over nadenkt, kan het geen kwaad om toch met de toekomst bezig te zijn en een uitvaartverzekering te overwegen.

Ben ik nog gelukkig op mijn werk?

Een veelgestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek: ‘waar zie je jezelf over 5 jaar?’. Voor sommige een makkelijke vraag, ze hebben een duidelijk toekomstbeeld voor ogen, iets dat ze graag willen bereiken. Voor anderen één groot vraagteken en lastig te beantwoorden. Hoewel je nooit precies kunt weten waar je in de toekomst mee bezig bent en waar je op dat moment blij van wordt, roept deze kwestie wel weer andere vragen op. Ben je bijvoorbeeld nog gelukkig in je huidige werkomgeving? Zie je jezelf dit over 5 jaar nog steeds doen? Of roept deze gedachte veel stress bij je op? In dat laatste geval is het wellicht verstandig om na te gaan of je je huidige werk nog wel leuk vindt, of dat het dan toch eens tijd wordt om een ander pad te gaan bewandelen. Het leven is te kort om iets te blijven doen waar je niet blij van wordt.

Wat zou je doen als alles mogelijk was, zonder belemmeringen?

We denken te vaak in belemmeringen in plaats van mogelijkheden. Het antwoord op bovenstaande vraag is namelijk vaak een droombeeld voor in de toekomst, maar al snel doen we dit af met allerlei bezwaren op het gebied van geld, tijd of andere beren op de weg. Wanneer je een duidelijk antwoord kan geven op deze vraag, weet je dus eigenlijk heel goed wat je in de toekomst nog zou willen doen. In plaats van alles af te doen met alle redenen waarom het niet zou kunnen slagen, probeer het eens van de andere kant te benaderen en bekijk hoe je het wel kunt laten slagen. Welke stap kun je nu zetten om dit doel te bereiken? Dat hoeft niet perse iets met werk te maken te hebben, maar kan ook een verre reis betreffen die je nog graag wilt maken, familie bezoeken in het buitenland, of iets anders dat belemmert wordt door bijvoorbeeld een angst of onzekerheid. Je bent nooit te oud om je dromen waar te maken.

Wat wil ik doen na mijn pensioen?

Tot welke leeftijd we nog precies moeten doorwerken is nog onduidelijk. Wel is het fijn om te weten, dat je er ook nadat je stopt met werken er nog warmpjes bij zit. Hoewel je zoveel mogelijk moet leven in het nu, wil je ook niet op latere leeftijd voor verrassingen komen te staan. Het is fijn wanneer je je na je pensioen geen zorgen hoeft te maken over geld. Daar moet je dus wel degelijk nu al mee bezig zijn. Zeker wanneer je werkt als zelfstandig ondernemer. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioenopbouw.

Beeld: Anastasia Shuraeva via Pexels 

Laatste nieuws

Zie ook