Schrijfster Karin Quint: ‘Gaandeweg het schrijven ging het verhaal een eigen leven leiden’

"Soms ben ik heel druk en kom ik weken niet toe aan het schrijven aan mijn romans."

Het boek Het koetshuis is nieuw pareltje in de boekenwereld. Hoofdredacteur Hilde interviewde schrijfster Karin Quint over haar inspiratie voor het verhaal, haar favoriete moment van de dag en welke boeken absolute aanraders zijn.

Karin (45) werkt als journalist, fotograaf en reisgidsauteur, maar zodra ze tijd heeft, kruipt ze achter haar laptop om aan haar roman te werken. Ze schreef onder andere de reisgids Het Engeland van Jane Austen, die ook in Engeland verscheen. Het koetshuis is haar romandebuut. De theekoepel is het tweede deel in de Landgoed Rosaville-serie.

Kun je ons iets vertellen over je boek?
Het koetshuis is het eerste deel van een serie die zich afspeelt op Rosaville, een Nederlands landgoed vol geheimen en romantiek. Het gaat over Laura, een jonge vrouw die net is afgestudeerd als historicus. In plaats van het vinden van haar droombaan komt ze terecht bij een televisieproducent voor wie ze een persoonlijk archief moet opruimen. Hoe meer ze te weten komt over deze Tom Boyard, hoe meer ze zich tot hem aangetrokken voelt. Ondertussen ontdekt Laura dat haar oma in haar jeugd een geheime onbeantwoorde liefde heeft gekend, waarbij het koetshuis van Rosaville een grote rol heeft gespeeld. Als ze in de geschiedenis van het koetshuis duikt, begint ze zich af te vragen of haar eigen liefdesverhaal niet te veel op dat van haar oma gaat lijken…”

Wat was de inspiratie voor dit verhaal?
“Het koetshuis is ooit begonnen als een moderne versie van Jane Eyre, het beroemde boek van Charlotte Brontë, mijn absolute favoriet. Jane Eyre is een van de krachtigste personages in de Engelse literatuur. Ze weet wat ze waard is en laat zich door niemand iets anders wijsmaken. Dat wilde ik voor mijn hoofdpersonage ook. Maar gaandeweg het schrijven ging het verhaal een eigen leven leiden en ging mijn hoofdpersonage Laura steeds minder op Jane lijken. Toch zullen Brontë-liefhebbers er nog wel wat elementen in herkennen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Het koetshuis

Heb je zelf een favoriet karakter in je boek?
“Ik heb voor alle personages wel een zwak, maar hou het meest van Kees, de stiefvader van Laura. Geboren en getogen in Brabant, rijk geworden met vastgoed in de Randstad, zeer succesvol, een man tegen wie opgekeken wordt. Maar ook iemand die zich niet door zijn succes heeft laten veranderen. Hij zit nog altijd het liefst te werken aan de keukentafel, staat altijd voor iedereen klaar en houdt van het vieren van het leven met vrienden en familie. Laura heeft een bijzondere band met haar stiefvader. Ze zijn allebei nuchter, niet snel onder de indruk en dol op geschiedenis, vooral die van Landgoed Rosaville. Hier in Brabant zouden ze Kees een ‘goeike’ noemen, gewoon een goed mens.”

Kun je iets vertellen over je schrijfproces?
“Ik hou ervan dat mijn dagen en weken niet echt een vaste structuur hebben, maar dat heeft ook nadelen. Als zzp’er (freelance tekstschrijver en fotograaf, red.) heb ik het soms heel druk en kom ik weken niet toe aan het schrijven aan mijn romans. En dan ineens zijn alle deadlines gehaald en heb ik zeeën van tijd. Schrijven doe en kan ik overal: thuis op mijn werkkamer of op de bank, in de bibliotheek, een cafeetje, een wegrestaurant… Als ik maar ergens mijn laptopje kwijt kan en een beetje goed kan zitten. Als ik alleen ben, werk ik in stilte. Maar buiten de deur vind ik het geroezemoes van anderen en een beetje achtergrondmuziek juist helemaal niet erg. Dan kan ik me helemaal afsluiten van alles om me heen. Ik schrijf het liefst ’s ochtends; vraag me na 22.00 uur niet om nog een fatsoenlijke zin neer te pennen.”

Welk boek zou je onze lezers kunnen aanraden?
“Natuurlijk Jane Eyre. Dat boek maakte zo’n grote indruk op me toen ik het voor het eerst las dat ik het sindsdien iedere paar jaar wel weer een keer heb herlezen. Iets recenter: Life after life van Kate Atkinson, dat zich afspeelt in de eerste helft van de twintigste eeuw en laat zien hoe iedere beslissing die je neemt, hoe klein ook, gevolgen kan hebben voor wat er daarna komt. Welke beslissing zou je nemen als je vooraf zou weten wat de consequenties zijn? Ik heb het boek jaren geleden gelezen, maar het komt altijd als eerste in me op als iemand om een leestip vraagt.”

Laatste nieuws