Tips voor het verzorgen van een verbrande huid

Niet fijn, die rode, trekkende en pijnlijke huid.

Lees ook

Als je een tijdje lekker in de zon zit, kun je snel verbranden. Vooral de zonnestralen van de lentezon kunnen erg verraderlijk zijn; voor je het weet heb jij die rode, trekkende en pijnlijke huid te pakken! Iedereen weet wel hoe je een verbrande huid kunt voorkomen, namelijk met een fijne zonnebrandcrème. Maar hoe verzorg je nou je huid wanneer je toch verbrandt? Hieronder een aantal tips zodat jouw huid weer snel herstelt!

Lauw water en zonder zeep

Wanneer je flink verbrand bent, zul je vast je huid willen koelen met koud water. Toch is het beter om je te douchen met lauw water. Als je verbrand bent en je doucht je met koud water kan dit namelijk erg pijnlijk zijn. Lauw water kan de temperatuur van de huid omlaag brengen en ook voor verkoeling zorgen. Daarnaast is het aan te raden om je verbrande huid niet te wassen met zeep. Dit kan ook erg pijnlijk zijn en de huid nog verder irriteren.

Verzorgende aftersun

Help je huid sneller te herstellen door een fijne, verzorgende aftersun erop aan te brengen. In veel gevallen zal de aftersun ook verkoelen (je kunt het flesje ook een tijdje in de koelkast bewaren voor een sneller effect) en je huid hydrateren om het vochtgehalte weer op peil te brengen. Verder zorgt aftersun er ook voor dat de pijn minder wordt omdat het de huid zacht maakt zodat het minder zal trekken. Het beste kun je op zoek gaan naar een aftersun met aloë vera of menthol voor een extra verzachtend en verkoelend resultaat.

Veel water drinken

Een mens heeft per dag zo’n anderhalf tot twee liter water nodig. Een reden hiervoor is onder andere het gezond en gehydrateerd houden van de huid. Wanneer je verbrand bent is het dus nog belangrijker om genoeg water te drinken. Door veel water te drinken zorg je ervoor dat de huid sneller de nodige vocht kan opnemen. Als het vochtgehalte weer op peil is kan de verbrande huid zich vervolgens weer sneller herstellen.

Draag losse kleding

Zorg voor zo min mogelijk wrijving op je pijnlijke huid door wijde of losse kleding te dragen. Je kunt die skinny jeans dus beter even links laten liggen als je te maken hebt met een erg verbrande huid. Ook is het verstandig om de verbrande huid zoveel mogelijk bedekt te houden om contact met de zon te vermijden. Vermijd ook synthetische stoffen en probeer katoenen kleding te dragen om je huid te ontlasten.

Extra tip: gebruik geen producten met olie om je huid te verzorgen. Je zou denken dat dit je huid hydrateert, maar je zorgt alleen voor een blijvend laagje op de huid waardoor de warmte en irritatie juist niet weg kan.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook