Onderzoek: dit is waarom video-vergaderingen helemaal niet zo goed zijn

Een positieve verandering? Toch niet...

Lees ook

Er is de afgelopen corona-jaren veel veranderd. Vergaringen en brainstorms werden Zoom-meetings, waardoor we ineens veel meer voor een beeldscherm zaten. Best handig, zou je kunnen denken. Maar uit onderzoek is gebleken van niet.

Verminderde creativiteit

Word jij na een Zoom- of Teamsmeeting weleens overvallen met dat meh-gevoel? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Uit onderzoek gepubliceerd in The Scientific Journal Nature blijkt dat videovergaderingen onze creativiteit de kop in kunnen drukken. Melanie Brucks, assistent professor business marketing aan de Columbia Business school, werkte mee aan een vier jaar durend onderzoek waaraan 602 mensen deelnamen. Met het onderzoek wilde ze achterhalen welk effect online vergaderen heeft op creatieve en innovatieve ideeën.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden de deelnemers in duo’s opgedeeld. Zij moesten vervolgens werken aan verschillende opdrachten. Het ene duo werkte virtueel samen, het andere duo digitaal. Ze kregen als opdracht om nieuwe toepassingen te bedenken voor alledaagse voorwerpen, zoals noppenfolie of een frisbee. De prestatie van elk duo werd beoordeeld aan de hand van het aantal ideeën dat ze bedachten. In de kamer waarin de deelnemers zich bevonden, lagen vijf objecten waarvoor ze nieuwe ideeën moesten bedenken.

Interactie

Ondertussen gebruikten de onderzoekers een software om de oogactiviteit van de deelnemers te tracken. Wat bleek? Duo’s die virtueel aan de slag gingen, besteedden veel meer tijd aan het rechtstreeks naar hun partner kijken, in plaats van naar de voorwerpen in de kamer te kijken. Ook bleek dat de mensen die videobelden zich minder van hun omgeving konden herinneren, zo vertelt Brucks. “De visuele focus op het scherm vernauwt de cognitie”, legt ze uit aan CNN. “Met andere woorden, mensen zijn meer gefocust bij interactie op video, wat het brede, uitgebreide proces van ideegeneratie schaadt.”

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

Je begint de dag vroeg, om vervolgens tot de lunch te verdwalen in je mailbox en niks van je to do-list af te hebben. Herkenbaar? Begin je werkdag met deze vier taken en je zult de rest van de dag een stuk productiever zijn.
Stel jezelf dagelijks deze drie vragen om je productiviteit te boosten

Stel jezelf dagelijks deze drie vragen om je productiviteit te boosten

Het opstellen van een to do-list helpt natuurlijk om in kaart te brengen wat je op een dag moet doen, maar de kritische vragen die jij jezelf daarbij stelt, bepalen hoe snel jij jouw doelen bereikt. Zulke vragen zorgen ervoor dat je precies weet waar jouw focus die dag komt te liggen. Welke dingen jij jezelf iedere dag opnieuw moet afvragen?
Salaris

Nieuwe baan? Zo kom je erachter hoeveel salaris je waard bent

Bij een nieuwe baan moet je op veel dingen letten, zo ook hoeveel je gaat verdienen. Voordat je gaat onderhandelen over het juiste bedrag, is het belangrijk dat je weet wat je waard bent. Dit zijn de belangrijkste punten bij het berekenen van je salaris: