Onderzoek: dit is waarom video-vergaderingen helemaal niet zo goed zijn

Een positieve verandering? Toch niet...

Lees ook

Er is de afgelopen corona-jaren veel veranderd. Vergaringen en brainstorms werden Zoom-meetings, waardoor we ineens veel meer voor een beeldscherm zaten. Best handig, zou je kunnen denken. Maar uit onderzoek is gebleken van niet.

Verminderde creativiteit

Word jij na een Zoom- of Teamsmeeting weleens overvallen met dat meh-gevoel? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Uit onderzoek gepubliceerd in The Scientific Journal Nature blijkt dat videovergaderingen onze creativiteit de kop in kunnen drukken. Melanie Brucks, assistent professor business marketing aan de Columbia Business school, werkte mee aan een vier jaar durend onderzoek waaraan 602 mensen deelnamen. Met het onderzoek wilde ze achterhalen welk effect online vergaderen heeft op creatieve en innovatieve ideeën.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden de deelnemers in duo’s opgedeeld. Zij moesten vervolgens werken aan verschillende opdrachten. Het ene duo werkte virtueel samen, het andere duo digitaal. Ze kregen als opdracht om nieuwe toepassingen te bedenken voor alledaagse voorwerpen, zoals noppenfolie of een frisbee. De prestatie van elk duo werd beoordeeld aan de hand van het aantal ideeën dat ze bedachten. In de kamer waarin de deelnemers zich bevonden, lagen vijf objecten waarvoor ze nieuwe ideeën moesten bedenken.

Interactie

Ondertussen gebruikten de onderzoekers een software om de oogactiviteit van de deelnemers te tracken. Wat bleek? Duo’s die virtueel aan de slag gingen, besteedden veel meer tijd aan het rechtstreeks naar hun partner kijken, in plaats van naar de voorwerpen in de kamer te kijken. Ook bleek dat de mensen die videobelden zich minder van hun omgeving konden herinneren, zo vertelt Brucks. “De visuele focus op het scherm vernauwt de cognitie”, legt ze uit aan CNN. “Met andere woorden, mensen zijn meer gefocust bij interactie op video, wat het brede, uitgebreide proces van ideegeneratie schaadt.”

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Deze eigenschappen irriteren werkgevers het meest

Deze eigenschappen irriteren werkgevers het meest

Een goede, gezonde verstandhouding hebben met je werkgever is natuurlijk wel zo fijn. Immers: je brengt doorgaans 40 uur per week met elkaar door en daarom wil je bij voorkeur geen vijanden zijn. Toch blijkt het in de praktijk knap lastig om een gezonde 'relatie' met elkaar op te bouwen, want als leidinggevende moet je soms autoritair te zijn en als werknemer wil je niet altijd over je heen laten lopen. Lastig...