6 Dingen waaraan je merkt dat je ouder wordt

Lees ook

Je bent natuurlijk zo oud als je je voelt, maar naarmate de tijd verstrijkt en onze leeftijd steeds verder oploopt begin je op een gegeven moment toch te merken dat je wat ouder wordt. De fysieke ongemakken nemen wat toe en je blijft ineens liever thuis dan dat je nog tot laat in de kroeg of een restaurant blijft zitten. Laten we voorop stellen dat er met ouder worden natuurlijk helemaal niks mis is. Elk nieuw levensjaar dat we weer mogen bijschrijven is er eentje om te vieren en alleen maar een geweldige mijlpaal. Toch is het ook leuk om eens stil te staan bij bepaalde momenten waarop je merkte dat je volwassener werd of wat je nog kunt verwachten in de toekomst.

Je blijft het liefst op zaterdagavond lekker thuis

Waarschijnlijk denk je nog vaak terug aan je twintiger jaren waarin je nog elk weekend boven op de bar stond te dansen of tot diep in de nacht bij vrienden gezellig bleef rondhangen. Ineens is er die ommekeer dat je liever op zaterdagavond met een goed boek of een fijne film op de bank blijft liggen. Je maakt liever een driegangen diner voor je vrienden klaar en hebt onder het genot van een goed glas wijn de mooiste gesprekken over het leven dan dat je de deur uitgaat. Zodra je die behoefte voelt meer op jezelf of thuis te zijn, kun je wel stellen dat je toch echt ouder begint te worden.

Het is tijd voor een leesbril

Heftig en confronterend is dat moment wanneer je voor het eerst merkt dat je de kleine lettertjes op je telefoon of van je boek niet meer goed kunt lezen. Voor veel vrouwen is het één van de eerste confrontaties met het ouder worden. Als je dan toe bent aan een leesbril dan wil je natuurlijk een model waarmee je leuk voor de dag kunt komen. Daarnaast moet hij een beetje betaalbaar zijn, aangezien je misschien wel meerdere leesbrillen in je leven gaat verslijten. Ben je klaar voor je eerste leesbril? Neem dan eens een kijkje op deze website. Het Nederlandse merk Five2One verkoopt fijne leesbrillen (en zonnebrillen) voor een nog fijnere prijs. En misschien nog wel het allerleukste is dat de brillen gemaakt zijn van de gerecyclede petflessen. Zo draag je ook nog eens een steentje bij aan een betere wereld.

Sneller moe

Bij ouder worden hoort ook het hebben van minder energie. Zeker wanneer er kinderen bijkomen worden de nachten korter en de energie steeds minder. Terwijl we als we ouder worden eigenlijk wat meer slaap nodig hebben, slaap die we door ons drukke bestaan maar niet genoeg krijgen. Dit is ook één van de redenen waarom je die zaterdagavond liever thuis op de bank doorbrengt.

Meer last van lichamelijke kwaaltjes

Last van je rug, pijn aan de heupe, stijve gewrichten. Het begint allemaal meer op te spelen naarmate we ouder worden. Probeer in ieder geval altijd lekker te blijven bewegen en je lichaam een beetje soepel te houden. Ga lekker veel wandelen of probeer eens thuis yoga oefeningen te doen. Zo houd je de stijfheid nog even buiten de deur.

De eerste grijze haren

Voor de meeste vrouwen is die eerste grijze haar toch wel een moment om bij stil te staan. Hoewel je die eerste vaak het liefst direct van je hoofd af plukt, kun je er op een gegeven moment niet meer tegen vechten. Gelukkig kun je je haar in elke gewenste kleur verven, dus mocht je er nog niet klaar voor zijn, kun je altijd nog even in ontkenning. Het omarmen van je grijze haar is echter ook helemaal hot, dus je natuurlijke haarkleur laten zien mag natuurlijk ook. Voor de een kan de grijze haar overigens al vrij vroeg opduiken, terwijl de ander pas na haar veertigste de eerste grijze haar mag verwachten. Zoveel zegt die eerste grijze haar dus nu ook weer niet.

Je kent jezelf beter en maakt je minder druk

Wijsheid komt met de jaren zeggen ze weleens en voor sommige dingen is dat inderdaad ook zo. Bovenstaande dingen hebben voornamelijk een wat ‘negatieve’ bijklank en zijn meer lichamelijk van aard. Terwijl ouder worden natuurlijk ook absoluut z’n voordelen kent! Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen en dat kan zo ontzettend fijn zijn. Je weet beter waar je grenzen liggen en geeft die ook sneller aan naar anderen toe. Je wordt zelfverzekerder en maakt je een stuk minder druk om allerlei zaken of wat mensen van je denken. Relativeren kun je leren en dat gaat een stuk makkelijker als je wat ouder bent.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook