Het betalen met Bitcoins in webshops: waar en hoe?

Lees en leer.

Lees ook

Dat je geld kunt verdienen met cryptocurrency is inmiddels wel bekend. Steeds meer Nederlanders beleggen dan ook in cryptovaluta en houden koortsachtig bijvoorbeeld de Ethereum koers in de gaten om te kijken of ze op winst staan. Maar laten we niet vergeten dat cryptovaluta in eerste instantie uitgevonden is als een alternatief betaalmiddel. Met de groeiende online economie en het feit dat het internet een grote rol speelt in de wereld van crypto lijkt betalen met cryptovaluta in webshops een een-tweetje. Maar zo makkelijk is het nog niet. In welke webshops kun je al betalen met Bitcoins, en hoe werkt dat dan?

Waar kan ik online betalen met Bitcoin?

Bitcoin is nog steeds geen wettig betaalmiddel in Nederland. Dat wil echter niet zonder meer zeggen dat je niet kunt betalen met Bitcoin in een webshop. Sommige webshops accepteren namelijk wél betalingen in Bitcoin. Waar je met bitcoins kunt betalen? De voornaamste voorbeelden zijn Bol.com, Zalando, Fonq en Amazon. Maar er zijn ook verschillende kleinere webshops die ervoor hebben gekozen betalingen in Bitcoin te accepteren. Ook kun je een bezorgmaaltijd afrekenen met Bitcoin, want ook op Thuisbezorgd.nl kun je met Bitcoin betalen. Dat geldt echter wel alleen voor bestellingen via de website, en niet via de app. Houdt er rekening mee dat de Bitcoin koers uiteraard een rol speelt bij hoeveel je moet aftikken.

Hoe kan je betalen met Bitcoin?

Handig dat sommige webshops al Bitcoin als betaalmiddel accepteren, denk je misschien, maar hoe betaal ik dan met Bitcoins? Uiteraard moet je hiervoor Bitcoin aanschaffen op een beurs of bij een broker. Daarnaast heb je een elektronische wallet nodig om je Bitcoins in op te slaan. Die wallet bestaat in verschillende online en offline vormen en vormt te sleutel tot het doen van betalingen in Bitcoin. Bij elke wallet hoort een ‘private key’ oftewel privécode die je nodig hebt om te kunnen betalen. Het meest gebruikersvriendelijk is een mobiele wallet die je op je smartphone kunt gebruiken. Je selecteert dan in het betaalproces dat je met Bitcoins wilt betalen en met welke wallet. Daarna hoef je alleen met de app de QR-code te scannen en het bedrag in te vullen wat je moet betalen. Bijna net zo makkelijk als mobiel bankieren dus.

Ook offline betalen met Bitcoins

Ook offline kun je in Nederland op sommige plekken betalen met cryptovaluta. Verschillende winkels en horecagelegenheden accepteren al Bitcoins. Deze concentreren zich vooralsnog vooral nog in de grote steden Randstad, hoewel er daarbuiten ook plekken te vinden waar je kunt afrekenen in cryptovaluta. Zo kun je ook in Arnhem en Nijmegen én in het Gooi op relatief veel plekken terecht met crypto. Ben je benieuwd waar je precies allemaal terecht kunt? Raadpleeg dan de kaart van Coinmap.org waarop je alle plekken ter wereld kan zien waar met crypto betaald kan worden.

Anno 2022 is cryptovaluta dus niet alleen maar een investering voor beleggingen, maar begint het ook vorm te krijgen als betaalmiddel in de ‘echte’ wereld. Uiteraard is het wel verstandig om op de koersen te letten en rekening te houden met de prijs waarvoor je de crypto gekocht hebt om te zorgen dat je geen verlies lijdt. Anders ben je simpelweg te duur uit, omdat je minder krijgt voor je geld dan wanneer je met euro’s betaalt.

Laatste nieuws

Zie ook