Word je afgeluisterd door je eigen telefoon?

Heb je soms het gevoel dat je telefoon meeluistert? Dan heb je het met een vriendin over een vakantie, een lekkere snack of misschien een goed product dat je uit wil proberen en nog dezelfde dag beginnen de advertenties op je telefoon precies die dingen te laten zien. Griezelig hoor. Maar hoe kan dat nu? En wat kun je eraan doen om het te stoppen?

Het idee dat de apps van je telefoon meeluisteren naar je gesprekken is een complottheorie. Je geeft immers zelf genoeg informatie weg, waar adverteerders veel meer mee kunnen dan je gesprekken.

Hoe je gegevens worden verzameld

Om je heen worden er continu gegevens verzameld door winkels, bedrijven, sociale media, apps, IoT apparaten en meer:

    • Je apps verzamelen gegevens van je telefoon, zoals je locatie, je demografische gegevens, merk en soort apparaat dat je gebruikt. Maar afhankelijk van de app ook meer kenmerkende informatie over je gedrag, gezondheid of interesses.
    • Winkelketens verzamelen informatie over koopgedrag, terwijl webshops ook in staat zijn om vast te leggen welke producten je bekijkt tijdens een bezoek.
    • IoT apparaten registreren gegevens over je gezondheid of weten wanneer je thuis bent, wat je favoriete films en series zijn, je lievelingsgerechten, hoe laat je opstaat, welke temperatuur je huis is en meer.

Wat gebeurt er met al je gegevens?

Je informatie wordt verwerkt in marktonderzoeken en verkocht. Handelaars van gegevens (databrokers) kunnen gemakkelijk verschillende datasets aan elkaar koppelen, omdat je een email adres en/of telefoonnummer hebt gegeven aan alle bovengenoemde partijen.

Ook heb je overal toestemming gegeven voor het delen van die gegevens met sociale media bedrijven, waarschijnlijk zonder dat je erbij stilgestaan hebt. Bijvoorbeeld, deze zinnen komen letterlijk uit het privacybeleid van Etos:

    • “.. verzamelt de Facebook pixel gegevens over jouw gebruik van onze website, wat het voor ons mogelijk maakt om jou gerichte advertenties op Facebook te laten zien..”
    • “We schakelen derden partijen zoals Google en Salesforce in voor het analyseren van jouw gegevens en voor het uitvoeren van targeted advertisement campagnes.”

Als dat je nog niet afschrikt…

Wanneer je locatie regelmatig wordt geregistreerd op dezelfde plaats als anderen, worden er linken gelegd tussen de mensen die regelmatig contact met elkaar hebben en dus vrienden, collega’s of familie zijn. Artificial Inteligence (AI) vergelijkt koopgedrag tussen deze mensen en gaan advertenties aanbieden van producten die de mensen om je heen pas gekocht, gezocht of bekeken hebben.

Als iemand je vertelt over hun nieuwe aankoop of zoektocht naar een product, lijkt het alsof je afgeluisterd wordt. De werkelijkheid is echter nog griezeliger. AI weet dit allang en heeft een redelijk goed idee waar je gesprekken over gaan zonder je af te hoeven luisteren.

Wat kun je doen om dit te stoppen?

    • Om te beginnen, moet je stoppen met informatie weggeven aan de grootste verzamelaars: Google, Facebook en Twitter. Ga naar de instellingen van al je sociale media accounts en probeer zo veel mogelijk grenzen te leggen. Kies voor ‘do not track’ waar mogelijk. Maak gebruik van incognito zoeken bij Google of zoek in de browser zonder in te loggen in je Google account.
    • Maak geen onnodige accounts aan bij winkels en webshops. Je kunt meestal ook winkelen als gast, zonder je gegevens weg te geven.
    • Weiger cookies of delete je cookies na gebruik, zodat websites je niet kunnen blijven volgen als je op andere sites bent.
    • Zet GPS en locatie van je telefoon uit.
    • Gebruik altijd een VPN.

Hoe een VPN helpt om je informatie te beschermen.

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat al je internetverkeer versleuteld en omleid via een VPN server. De versleuteling zorgt ervoor dat de informatie gebrabbel wordt en door je IP-adres en locatie te verbergen, hangt het gebrabbel ook nog eens los van jezelf. Het is dus totaal waardeloos voor databrokers.

Let wel dat je een goede premium VPN nodig hebt met een no-log beleid om er zeker van te zijn dat je niet getrackt wordt. VPN diensten zoals NordVPN en ExpressVPN geven je de meeste bescherming en bieden bovendien een functie om trackers van derden en opdringerige advertenties te blokkeren.

Beeld: iStock

Laatste nieuws