Kunst, theater & muziek agenda: april 2022

Cultuur-liefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Lees ook

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je beste, mooiste en meestbesproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Retrospectief
Als exponent van de roemruchte jaren 80 is Rob Scholte de meest besproken levende Nederlandse kunstenaar. In Museum de Fundatie Zwolle zien we Reproductie Verplicht, een retrospectief, waardoor er na 30 jaar weer een overzichtstentoonstelling van hem te zien is. Een omvattend beeld van zijn werk, met veel (inter)nationale bruiklenen uit museale en particuliere collecties.
t/m 3 april, museumdefundatie.nl

Bevlogen colorist
Het voorjaarsprogramma van cultureel centrum en non-profit galerie The Merchant House (TMH) start met een expositie van de Nederlandse kunstenaar Beppie Gielkens. TMH toont het meest recente werk van deze bevlogen colorist onder de titel Painting Otherwise: een verwijzing naar haar eigenzinnige werkwijze. Gielkens’ nieuwe schilderijen (eitempera op katoen) laten zich het beste definiëren als een superieure verkenning van de fysieke en schilderkunstige eigenschappen van kleur. Met behulp van lijn en kleur creëert zij een krachtige verhaalstructuur die uitnodigt tot steeds nieuwe manieren van lezen.
t/m 6 mei, merchanthouse.nl

Drie generaties
De Nederlandse meesterschilder Hans Withoos krijgt zijn eerste grote overzichtstentoonstelling in Museum Flehite in Amersfoort. Ander Licht op Withoos – Drie Generaties Withoos omvat 90 werken. Van de 17e-eeuwse schilder en zijn dramatische licht in weidse stadsgezichten, maar ook stukken van zijn vader Mathias, zijn kinderen en nazaat, de hedendaagse fotograaf Hans Withoos.
t/m 8 mei, museumflehite.nl

Shoah
Het Kunstmuseum heeft het druk, want naast Alphonse Mucha (zie rechterpagina) zien we ook een tentoonstelling van Boris Lurie (1924-2008) en Wolf Vostell (1932- 1998). De twee kunstenaars stelden de Shoah eind jaren 50 op een radicale wijze centraal in hun kunst. In een tijd waarin de oorlog nog voor een groot deel onbespreekbaar was, kozen ze voor de confrontatie met dit pijnlijke verleden.
t/m 29 mei, kunstmuseum.nl

In bloei
Voor de 200ste verjaardag van het Mauritshuis pakt het museum groots uit. Onder meer met In Volle Bloei, en die bevat de mooiste bloemstillevens uit de 17e eeuw. Een genre dat pas na 1600 populair werd. De tentoonstelling onderzoekt de opkomst van bloemstillevens, botanie en vrouwelijke schilders.
t/m 6 juni, mauritshuis.nl

Studio ROOF X Kitsch Kitchen
Kitsch Kitchen slaat de handen ineen met Studio ROOF. Ze runnen de komende twee maanden gezamenlijk de Studio ROOF X Kitsch Kitchen brandstore op de Haarlemmerdijk 48 te Amsterdam. Daar vind je nu een expositie van het Mexicaanse keramiek atelier Manos Que Ven. De werken zijn eerder tentoongesteld in verschillende musea in Mexico en art galleries in Los Angeles en New York. Kitsch Kitchen is dan ook trots dat zij Manos Que Ven in Nederland kan lanceren. Verder zal het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken de handgemaakte en handbeschilderde houten objecten van Atelier Toit.
t/m 31 mei

Mensheid
In Lonneke Dorts tweede cabaretprogramma Allemaal of niemand gaat het over niets bijdragen aan de wereld, gadgets en voelen dat je leeft, maar ook over dat je niet meer weet hoe tonic smaakt door de steeds grotere dosis gin. De winnares van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2017 mixt schurende en geestige observaties met een gezonde dosis bluf.
t/m 18 mei, lonnekedort.nl

Lineair
Na de succesvolle bewerkingen van Revolutionary Road en Verdriet is het ding met veren waagt Theater Rotterdam zich nu aan Slachthuis Vijf. Gebaseerd op de klassieker van Kurt Vonnegut gaat het over de Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan het gruwelijke bombardement op Dresden ontsnapt. Hij kan in 1945 door een deur stappen en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo reist hij van zijn ervaringen in de oorlog naar zijn huwelijksjaren in Amerika. Op die plek leert Billy dat tijd geen lineair begrip is, maar dat verleden, heden en toekomst tegelijkertijd plaats­ vinden.
t/m 6 juni, theaterrotterdam.nl

Maestro!
Contrabassist, dirigent en presentator Dominic Seldis keert terug naar het theater ­ samen met negen topmusici ­ met Music, Maestro!, een ode aan klassieke muziek. Een mix van muziek, videobeelden en humoristische persoonlijke verhalen vullen de avond.
t/m juni, musicmaestro.nl

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.

Laatste nieuws

Zie ook