6 Onderwerpen die je dus wél moet bespreken op je werk

Ook als je het spannend vindt.

Lees ook

Er zijn van die dingen die je liever niet met collega’s bespreekt. Maar wanneer je deze taboes doorbreekt, versterkt dat niet alleen je werkrelaties, het vermindert ook stress, frustraties en je wordt productiever en zelfverzekerder. Bespreek onderstaande onderwerpen dus voor wél op de werkvloer.

1. Zwangerschapsverlof

Collega’s die het persoonlijk hebben ervaren, kunnen een schat aan informatie zijn. Ga daarom vooral in gesprek met een paar kantoormoeders die je vertrouwt. Zij kunnen je alle tips en tricks geven die je nodig hebt als het aankomt op werken en zwanger zijn, beginnen met werken na je verlof, en ga zo maar door.

2. Salaris

Word ik wel genoeg betaald? Kan ik om loonsverhoging vragen? Vragen die vaak voorkomen wanneer je twijfelt over je salaris. Het kan geen kwaad om aan collega’s te vragen of zij in hetzelfde schuitje zitten. Of die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

3. Seksuele intimidatie

Wanneer er sprake is van seksuele intimidatie, kan het eng zijn om je daarover uit te spreken. Zeker als het iemand is die boven je staat. Toch is het verstandig om dit te bespreken met iemand. Wellicht zijn er collega’s met wie je een goede band hebt en wie weet hebben ze wel hetzelfde meegemaakt. Maar denk ook aan je leidinggevende, de bedrijfsmaatschappelijkwerker, een vertrouwenspersoon, de bedrijfsarts of de ondernemingsraad.

4. Privéleven

Het is absoluut geen slecht idee om collega’s op de hoogte te brengen van je persoonlijke leven. Hoe graag we ook denken dat we onze problemen thuis kunnen laten, is het gewoon niet realistisch om zakelijk en privé volledig te scheiden. Als we thuis voortdurend onder stress staan, reflecteert dat ook op ons werk. Bespreek het daarom met collega’s bij wie je je goed voelt, de details kun je achterwege laten als je die niet wil delen.

5. Frustratie

Wanneer je frustraties of stress hebt rondom je werk, kan dit voor iedereen een leerzame ervaring zijn. Wanneer je dit met mensen bespreekt, kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing. Vrouwen worden vaak ontmoedigt om zich emotioneel te uiten op het werk. Kies daarom wel termen die specifiek en beperkt zijn tot jouw persoonlijke ervaring en koppel het altijd aan een mogelijk suggestie voor verbetering.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

Je begint de dag vroeg, om vervolgens tot de lunch te verdwalen in je mailbox en niks van je to do-list af te hebben. Herkenbaar? Begin je werkdag met deze vier taken en je zult de rest van de dag een stuk productiever zijn.
Stel jezelf dagelijks deze drie vragen om je productiviteit te boosten

Stel jezelf dagelijks deze drie vragen om je productiviteit te boosten

Het opstellen van een to do-list helpt natuurlijk om in kaart te brengen wat je op een dag moet doen, maar de kritische vragen die jij jezelf daarbij stelt, bepalen hoe snel jij jouw doelen bereikt. Zulke vragen zorgen ervoor dat je precies weet waar jouw focus die dag komt te liggen. Welke dingen jij jezelf iedere dag opnieuw moet afvragen?