Hoe kies je de juiste lenzen?

Goed om te weten.

Lees ook

Het is allereerst belangrijk dat je niet zelf gaat experimenteren met lenzen. Laat je altijd adviseren door een specialist. Belangrijk om te weten is dat er harde en zachte lenzen zijn. Zachte lenzen moet je regelmatig vervangen, het is daarom een heel hygiënische optie. Zachte lenzen zijn beschikbaar als daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Met harde lenzen kun je een paar jaar doen als je ze goed onderhoudt. Harde lenzen worden op maat gemaakt voor je oog, hierdoor heb je altijd het juiste zicht. Harde lenzen zijn duurder in aanschaf. Het nadeel van harde lenzen is ook dat ze minder comfortabel zijn dan zachte lenzen. Het kan soms ook een tijdje duren voor je eraan gewend bent. Zachte lenzen voelen meteen prettig aan op je oog.

Zachte lenzen: daglenzen, weeklenzen of maandlenzen?

Kies je voor zachte lenzen dan kun je kiezen tussen daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Daglenzen gebruik je een dag en daarna gooi je ze weg. Zo heb je altijd schone lenzen en doordat ze zacht en dun zijn voelen ze prettig aan. Als je gevoelige ogen hebt dan zijn daglenzen een goede keuze. Met daglenzen moet je wel voorzichtig zijn, omdat de lenzen heel dun zijn. Het nadeel is dat daglenzen een hogere prijs hebben dan maandlenzen. Door lenzen online te bestellen kun je vaak flink besparen.

Weeklenzen

Weeklenzen kun je twee weken dragen, daarna gooi je ze weg. Je draagt ze alleen overdag, ‘s nachts doe je ze uit. Sommige weeklenzen kun je 24 uur per dag dragen, dan gooi je ze na een week weg. Weeklenzen zijn minder dik dan maandlenzen en hebben een hoog draagcomfort.

Maandlenzen

Maandlenzen zijn een stuk goedkoper dan week- of daglenzen. Het is handig dat je met een set gelijk voor de hele maand klaar bent. Het nadeel van maandlenzen is dat ze vrij veel onderhoud nodig hebben, omdat je de lenzen elke avond moet schoonmaken met lenzenvloeistof. Draag de lenzen niet langer dan aanbevolen, dat is niet goed voor je ogen.

Nachtlenzen

Een andere optie zijn nachtlenzen. Nachtlenzen zijn harde lenzen die je alleen ‘s nachts draagt. ‘s Nachts werken ze in op je ogen en zorgen ze voor beter zicht. Overdag draag je de lenzen niet en kun je goed zien zonder hulpmiddel. Het onderhoud is erg belangrijk bij nachtlenzen. Houd je ze niet goed schoon, dan kunnen je ogen makkelijk gaan ontsteken. Een keer per jaar moeten de nachtlenzen vervangen worden.

Multifocale lenzen

Multifocale lenzen zijn gemaakt voor problemen met het zicht die ontstaan door veroudering, waardoor het oog dingen dichtbij niet goed meer kan zien. Multifocale lenzen zijn contactlenzen met meerdere sterktes. Een sterkte is om voorwerpen dichtbij goed te kunnen zien, een sterkte voor voor dingen op een afstand en sterktes voor middellange afstanden. Multifocale lenzen worden ook wel varifocale lenzen genoemd. Met deze lenzen heb je geen leesbril meer nodig.

Hoe moet je lenzen onderhouden?

Het schoonmaken van je lenzen is erg belangrijk. Het voorkomt vervelende klachten aan je ogen. Was altijd je handen voordat je je lenzen schoonmaakt. Druppel hierna wat lenzenvloeistof in je hand en leg de lens erin. Poets de lens ongeveer 20 seconden door er met je vingertop overheen te wrijven. Zorg dat je geen draaiende bewegingen maakt, want dan kan de lens scheuren. Spoel nog een keer na met lenzenvloeistof en leg de lens in de lenshouder. Zorg ervoor dat de lens niet tussen de deksel kan komen. Giet er nog wat lenzenvloeistof bij en zorg dat de lens goed onder staat.

Waarom is schoonmaken belangrijk?

Maak je je lenzen niet regelmatig schoon, dan kunnen er schimmels op je lenzen ontstaan. De kans is groot dat er dan oogirritaties, allergieën of reacties van je afweersysteem ontstaan. Die schimmels komen namelijk in je oog terecht. Dat is geen fijn idee. Blijft de aanslag zitten, dan kun je niet scherp meer door je lenzen kijken. Je kunt dan last van je ogen krijgen. Redenen genoeg dus om je lenzen regelmatig schoon te maken.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook