Internationale Vrouwendag: zo is het ontstaan en deze activiteiten zijn er georganiseerd

Er worden vandaag diverse activiteiten georganiseerd door het hele land.

Het is Internationale Vrouwendag, de dag waarop we wereldwijd stilstaan bij de rechten van vrouwen en alle vrouwen eren. Wij nemen je mee in de geschiedenis van deze dag én hebben een lijstje activiteiten door het hele land samengesteld om vandaag te doen.

International Women’s Day

In 1908 marcheerden er 15.000 vrouwen door de straten van New York. Ze wilden stemrecht, kortere werktijden en een beter loon. Een jaar later werd er voor het eerst een Nationale Vrouwendag georganiseerd in de VS, op 28 februari 1909. In 1910 presenteerde Clara Zetkin, de leider van de ‘women’s office’ voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland, het idee om een Internationale Vrouwendag in te voeren. Het idee was dat elk land op één dag in het jaar de eisen voor en door vrouwen kenbaar zou maken en het bestaan van vrouwen zou vieren. In totaal stemden meer dan 100 vrouwen uit 17 landen in met het voorstel van Zetkin. International Women’s Day (IWD) was geboren.

Al meer dan 100 jaar

In 1911 werd Internationale Vrouwendag voor het eerst echt gevierd in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Denemarken. Dat was toen nog op 19 maart. In 1913 werd de datum veranderd naar 8 maart, wat nog altijd de datum is waarop we deze viering houden. Het is ook nog altijd hard nodig, want gendergelijkheid is nog niet overal de norm. Sterker nog: Nederland staat op de 31e plek als het om gendergelijkheid gaat (volgens het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum).

Thema en gezicht

Internationale Vrouwendag heeft elk jaar een thema. Vorig jaar was dat #ChooseToChallenge; dit jaar is het V/M Solidariteit, de kracht voor verandering. Ook wordt er elk jaar een ‘gezicht’ voor Internationale Vrouwendag gekozen. Dit jaar gaat die rol naar modeontwerpster Laxmi Jhingoer. Op de officiële website van Internationale Vrouwendag staat het volgende over het thema: “Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling. Maar alleen de strijd aangaan met vrouwen blijkt een utopie en ook met de emancipatie van de man gaat het niet goed. Wij hebben mannen nodig die opstaan en zich hard maken voor emancipatie in de brede zin van het woord. Mannen die, net als wij, gelijkwaardigheid nastreven en dit als uiteindelijk doel hebben.”

Speciale activiteiten

Er worden vandaag diverse activiteiten georganiseerd, door het hele land. Hieronder vind je een paar dingen die je kunt bijwonen om Internationale Vrouwendag te vieren:

          • Oxfam Novib organiseert een Equality Hub in de Neude bieb (Utrecht). Je kunt daar op een interactieve manier meer kennis opdoen over genderongelijkheid.
          • Het Rijksmuseum (Amsterdam) organiseert een internationaal symposium over de representatie van vrouwen in musea en kunst.
            Amnesty International Hoogeveen organiseert een vrouwenfeest in MFC Krakeel.
          • De podcast Damn, Honey is omgezet in een theatershow en wordt in het DeLaMar Theater (Amsterdam) opgevoerd.
          • Hotel van der Valk (Almere) organiseert een Almeerse ladies lunch.
          • Het FNV Vrouwennetwerk Noord (Groningen) organiseert een debat met gesprekstafels, waar vrouwelijke politici met elkaar in gesprek gaan.
          • Museum van de Vrouw (Echt) organiseert een speciale tentoonstelling in dit thema.
          • Op NPO2 is om 22.30 een documentaire genaamd 2Doc Sisterhood te zien.
          • Op 8 maart zal Trinny van Trinny London om 18.00 live gaan op het Instagram account van Trinny Woodall. Zij zal het samen met de Britse mode accessoires designer Anya Hindmarch, het gesprek aan gaan over het starten van je eigen bedrijf en het aangeven van je grenzen als een vrouw in de zakenwereld.

Meer opties zien? Op de website van Internationale Vrouwendag vind je het volledige overzicht.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws