België begint met een vierdaagse werkweek: dit zijn de voor- en nadelen

Is dit ook wat voor ons?

Lees ook

Vier dagen werken in plaats van vijf, het klinkt voor velen als muziek in de oren. In België kunnen werknemers er binnenkort voor kiezen hun fulltime baan in vier dagen te vervullen, maar is het wel zo fijn als het klinkt? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

De vierdaagse werkweek

In België krijgen mensen binnenkort de mogelijkheid om hun werkweek in te korten naar vier dagen. Ze krijgen daarvoor hetzelfde salaris als voor vijf dagen, maar zit er wel een addertje onder het gras. Je werkt de overige dagen een stuk langer, namelijk 9,5 tot 10 uur. Zo kan je werkweek ineens van 7:00 uur tot 17:00 uur zijn. Is dat wel goed voor je?

De voordelen

Langer weekend
Het voordeel is dat je langer weekend hebt. In plaats van dat je twee dagen hebt om uit te rusten en je eigen ding te doen, krijg je er drie dagen de tijd voor. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen met een langer weekend productiever en gelukkiger zijn. Ook zijn ze minder gestrest.

Minder reizen
Het kan een uitkomst bieden voor mensen die ver van hun werk wonen. Door een dag minder te werken, hoeven ze namelijk minder te reizen. Je gebruikt je tijd hierdoor ook efficiënter.

De nadelen

Je bent na je werk moe
Wanneer je tien uur op een dag werkt, dan is de kans groot dat je in de avond geen puf meer hebt om iets te doen. Ook kan dit ervoor zorgen dat je in je lange weekend geen energie hebt om dingen te doen. Het is dan ook de vraag of je dit de moeite waard vindt, omdat je leven met een 4/10-werkweek vooral in het weekend gaat draaien.

Je bent minder productief
Het vraagt veel van je concentratie en je lichaam om tien uur lang te werken. Hierdoor kan je een stuk minder productief zijn en heeft het invloed op je gezondheid. Een verkeerde zit- of werkhouding kan dan namelijk grote gevolgen hebben. Ook blijkt uit onderzoek dat werkdagen van 5 uur het meest productief zijn.

Het is niet altijd mogelijk
Het hangt van je werk af of een kortere werkweek een goed idee is. Als je bijvoorbeeld fysiek zwaar werk doet, zullen de twee uur extra per dag niet heel prettig zijn voor je lichaam. Maar ook met een kantoorbaan, waarbij je veel klantencontact hebt, is het maar de vraag of het een goede combi is. Het meeste contact vindt namelijk plaats tussen 9:00 uur en 17:00 uur, de tijden van een ‘normale’ werkdag.

Bron: Marie Claire | Beeld: Suits

Laatste nieuws

Zie ook