Angela Groothuizen: ‘Vanaf mijn 12e heb ik te maken gehad met seksuele intimidatie’

“Je zou denken dat het er na drie feministische golven tegenwoordig anders aan toegaat, maar niets is minder waar”

Lees ook

Zoals iedereen is ook Angela Groothuizen geschrokken van The Voice of Holland-schandalen die vorige week werden onthuld. In haar column voor Margriet schrijft ze hoe ze zelf ook vanaf jonge leeftijd te maken kreeg met seksuele intimidatie.

Seksueel overschrijdend gedrag

Zoals veel vrouwen, heeft ook Angela in haar leven te maken gehad met seksueel overschrijdend gedrag. “Een vader van een klasgenoot die opeens zijn tong in mijn mond stopte en mijn borstjes betastte. Handen op mijn billen, even een knijpje in mijn tepels”, schrijft ze in de column die ze deelt op Instagram. “Erg vervelend als je zo jong bent, maar door mijn oudere broers en zusters was ik voorbereid op wat er kon gebeuren, dus ik voelde me sterk genoeg om assertief te reageren en uiteindelijk kwam ik ongeschonden uit een aantal vervelende situaties.”

Pijnlijk

Dat maakte de uitzending van BOOS, waar aan het licht kwam dat achter de schermen van The Voice of Holland veel seksueel overschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden, extra pijnlijk. “Je zou denken dat het er na drie feministische golven tegenwoordig anders aan toegaat, maar niets is minder waar”, aldus Angela die overvallen werd door het nieuws.

Niet altijd veilig

De voormalig TVOH coach belde na de uitzending meteen al haar talenten op om te vragen of zij weleens iets naars mee hebben gemaakt tijdens hun deelname aan de talentenjacht. “Gelukkig hebben de meeste Voicekids een geweldige tijd gehad maar meiden in de grote Voice hebben zich niet altijd veilig gevoeld”, laat ze weten. Ze vraagt zich af of ze meer had kunnen doen. “Ben ik alert genoeg geweest tijdens die lange opnamedagen van soms wel 18 uur waarin we een bomvol schema aan het afwerken waren?”

Lichtpuntje

Angela hoopt op verandering, maar vraagt zich af of vertrouwenspersonen, aangifteloketten en gedragscodes die nu overal wordfen opgezet daarvoor zullen zorgen. “Met een meldpunt maak je nog geen cultuuromslag”, merkt ze op. Al hoopt ze dat de ophef van TVOH toch íets in beweging zet: “Dat is de het enige lichtpuntje in dit schandaal.”

Bron: Instagram, Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook