Wil je gezondere keuzes maken in het nieuwe jaar? Begin hiermee

Lees ook

Het eind van 2021 is in zicht. Dat betekent dat we gaan terugblikken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar het nieuwe jaar. Het was weer een bewogen jaar met waarschijnlijk veel ups en downs, maar één ding is duidelijker dan ooit; onze gezondheid is het belangrijkste dat er is.

Zoals altijd stellen we met oud & nieuw goede voornemens op. Hoewel de meeste voornemens vrij standaard zijn en we er ons meestal niet lang aan houden, zit er toch altijd een achterliggende gedachte achter datgene dat je wilt bereiken. Is een van je goede voornemens dat je gezonder wilt leven of in ieder geval gezondere keuzes wilt maken? Dan kun je met deze kleine stapjes in actie komen. Meestal willen we al snel te veel. Meer sporten betekent direct vijf keer in de week naar de sportschool. Gezonder eten wil zeggen geen enkel koekje meer aanraken. Maar door de lat direct zo hoog te leggen houd je meestal niet lang vol en dwalen je gedachten de hele dag af naar dat ene koekje waar je ineens zoveel trek in hebt.

Gezondere keuzes in je voeding

Je hoeft niet direct alle ongezonde dingen uit je leven te bannen. Een moment om te genieten van wat lekkers is ook belangrijk. Je hebt er echter wel wat discipline voor nodig. Probeer niet die hele zak chips leeg te eten, maar neem een bakje chips op een avond. Zo houd je de portie klein, maar heb je toch een lekkere snacks voor tijdens een filmavond. Heb je zoete trek? In plaats van voorverpakte koekjes of andere lekkernijen te kopen in de winkel, maak je ze voortaan zelf. Daardoor heb je meer controle over wat erin gaat en kun je ze dus een stuk gezonder maken dan iets dat je in de winkel koopt. Bakken kunnen je ook doen met een caloriearme suikervervanger zoals erythritol. Dit is een natuurlijk product en het maakt het een stuk gemakkelijker om minder suiker te eten. Zelf bakken is ook nog eens leuk en je kunt koekjes eenvoudig bewaren in een trommel of een gezonde cake in porties invriezen voor later.

Doe de switch

Heel veel producten kun je vervangen voor een gezondere versie. Drink je bijvoorbeeld veel frisdrank, dan is het een veel betere keuze om hiervoor in de plaats water of thee te drinken. Kies voor volkorenbrood in plaats van bruin, beleg je brood met hummus en rauwkost in plaats van salami. Door elke keer kritisch te kijken naar wat je wilt gaan eten en dat vervolgens bewust te vervangen voor een gezonder alternatief, zorg je ervoor dat je heel snel een gezonder eetpatroon ontwikkeld. Het blijft overzichtelijk en omdat het in kleine stapjes gaat wordt het langzaamaan een gewoonte. Op een gegeven moment zit het in je systeem en hoef je er minder over na te denken.

Verander je gewoontes stap voor stap

Je levensstijl veranderen doe je niet van de een op andere dag. Het is belangrijk om te beginnen met kleine stapjes, zodat het ook op de langere termijn vol te houden is. Niet alleen qua voeding kunnen we gezondere keuzes maken, ook qua lichaamsbeweging valt er nog wel wat winst te behalen. Bedenk maar eens hoeveel beweging ons eigenlijk uit handen wordt genomen door allerlei apps die ons het leven makkelijker moeten maken. Boodschappen en andere spullen worden tot aan de deur bezorgd, de lichten zetten we aan en uit middels een app en ook de verwarming kunnen we via de telefoon aanzetten terwijl we nog niet eens thuis. Het lijken allemaal kleine dingen, maar alles bij elkaar opgeteld zorgt het er wel voor dat we een stuk minder bewegen dan voordat al deze handige technologiën er waren. Maak ook hierin vaker een andere keuze. Neem bijvoorbeeld altijd de trap in plaats van de lift. Laat je boodschappen niet thuis bezorgen en doe ze op de fiets of wandelend in plaats van met de auto. Dit zijn allemaal kleine stapjes die er voor zorgen dat je dagelijkse routine al een stuk ‘gezonder’ is dan normaal.

Stel een doel en beloon jezelf

Het kan werken om een doel voor jezelf op te stellen, waar je naar toe kunt werken. Je wilt bijvoorbeeld een maand lang iedere dag 10.000 stappen zetten. Wanneer je dat doel eenmaal hebt bereikt, mag je jezelf daarvoor ook belonen. Boek een weekend weg of geef jezelf een mooi sieraad cadeau. Een beetje competitie met jezelf kan ervoor zorgen dat je net iets harder je best doet.

Beeld: Nathan Cowley via Pexels

Laatste nieuws

Zie ook