Zo laat jij je werk helemaal los op een vrije dag

Wij delen enkele tips.

Lees ook

Zeker nu thuiswerken de norm is, is het nóg moeilijker geworden om werk en privé gescheiden te houden. De verleiding is daarom ook groot om tijdens je vrije dag toch eventjes je mail te checken of je to-do list bij te werken. Hoe je je werk op vrije dagen even helemaal los kunt laten? Wij delen enkele tips.

Onderschat de kracht van een out of office nooit

Dat je een out of office moet instellen als je vakantie hebt, dat is voor iedereen klare taal. Zo’n automatische e-mail instellen als je een dagje vrij bent? Dat laten sommigen daarentegen achterwege, maar ook voor die ene vrije dag is het belangrijk om een OOO in te stellen. Wanneer je zorgt dat al je mailcontacten automatisch antwoord krijgen met de mededeling dat je er een dag of paar dagen niet bent – en dus niet beschikbaar bent – weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat ze dus iemand anders moeten benaderen als het dringend is.

Breng en houd je collega’s op de hoogte

Laat je collega’s van tevoren weten op welke dag(en) je niet op kantoor bent, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Hierdoor vermijd je dat ze je op vrije dagen benaderen, omdat ze nog met dringende vragen zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt om zo misverstanden te voorkomen.

Laat je bureau netjes achter

Wanneer je bureau schoon en geordend is, is het geen chaos in je hoofd. Hierdoor vertrek je met een veel rustiger gevoel, maar zal je ook merken dat je minder gestrest bent wanneer je weer terugkomt. Kleine moeite, groot resultaat.

Zorg dat strikte deadlines zijn behaald

Je loopt vooral te piekeren wanneer de helft van je werk nog niet af is, dus zorg dat je voor je verlof je werkzaamheden met deadlines voor in die periode af hebt of ze aan iemand anders hebt overgedragen. Zo voorkom je dat je op de dag zelf wordt gestoord door collega’s met vragen over het project of dat je hier zelf over loopt te tobben.

Zet je mail uit en open je laptop niet

Wanneer je al je werkmiddelen thuis hebt, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te checken. Hetzelfde geldt voor de mailapp op je telefoon. Probeer je werklaptop uit het zicht te bewaren en deactiveer die e-mailapp van je telefoon – zelfs als je maar een dagje vrij hebt. Die laptop heb je zo weer tevoorschijn gehaald en die app staat ook zo weer aan. Je hebt hard genoeg gewerkt om op een welverdiende vakantie te kunnen, dus geniet er dan ook van!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Bewezen: overwerken is niet goed voor je

Onderzoek: overwerken is schadelijker dan je denkt

Je kent het wel, voordat de kantoorklok 18.00 uur slaat, wil je nog snel even de laatste mailtjes wegwerken, want dat kan heus geen kwaad. Toch? Wel dus...
bacteriën

Dit kantoorartikel bevat de meeste bacteriën

Dat je dagelijks op kantoor met bacteriën te maken krijgt is vast geen schok. Maar welk kantoorartikel de meeste bacteriën bevat? Daar hebben wij nu het antwoord op.
salaris

Nieuwe baan? Zo kom je erachter hoeveel salaris je waard bent

Bij een nieuwe baan moet je op veel dingen letten, zo ook hoeveel je gaat verdienen. Voordat je gaat onderhandelen over het juiste bedrag, is het belangrijk dat je weet wat je waard bent. Dit zijn de belangrijkste punten bij het berekenen van je salaris:
Carrière

Oei: deze gewoonte kan je carrière schaden

Blijf je vaak tot 's avonds laat op kantoor? En maak je absurd veel overuren? Dan moet je zeker even verder lezen.