Zo bespaar je komend jaar op je vaste lasten

Wist je dat je zelf tientallen euro’s kunt besparen?

Lees ook

Ieder jaar betalen we flink wat vaste lasten. Niet iedereen heeft een hypotheek of autoverzekering, maar een zorgverzekering is voor iedereen die in Nederland woont en werkt verplicht. De zorgpremies gaan ieder jaar wat omhoog. Maar wist je dat je zelf tientallen euro’s kunt besparen? In dit artikel vind je 5 handige bespaartips.

Verhoog je eigen risico

Het eigen risico betaal je voor zorg uit de basisverzekering. Je zorgverzekering vergoedt de rest van de kosten boven dit bedrag. In 2022 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt dit in stapjes van 100 euro verhogen tot maximaal 885 euro. In ruil voor een verhoogd eigen risico krijg je korting op je zorgverzekering. Ben jij fit en verwacht je volgend jaar (bijna) geen zorgkosten te maken? Dan kun je een verhoogd eigen risico overwegen en op die manier besparen.

Kies een passende basisverzekering

Er zijn vier verschillende soorten basisverzekeringen. Namelijk een natura-, restitutie-, budget en combinatiepolis. Het verschil zit in de contracten met zorgverzekeraars. Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je betaalt dan ook meer premie. Een budgetpolis is goedkoper, maar is beperkter. Een naturapolis zit tussen deze twee soorten in.

Neem een internetverzekering

Vind je het geen probleem om alles rondom je verzekering online te regelen? Dan kun je kiezen voor een internetverzekering. Je kunt dan alleen via de website declareren. En je krijg geen post meer in je brievenbus. Medicijnen haal je meestal bij een internetapotheek. De premie is vaak lager dan bij andere verzekeraars.

Controleer of je huidige verzekering nog bij je past

De zorgpremies veranderen ieder jaar. En jouw wensen mogelijk ook. De verzekering die nu goed bij je past, is volgend jaar misschien niet de beste keuze meer. Het kan goed zijn dat een andere dekking in 2022 beter bij je past. Kijk daarom goed naar je zorgverzekering. Naast de premie en dekking kun je ook letten op reviews, duurzaamheid en hoe je kunt declareren. Zorgverzekeringen vergelijken duurt maar een paar minuten en kan je zo tientallen euro’s opleveren.

Betaal je premie in één keer

Normaal betaal je elke maand de premie van je zorgverzekering. Kies je ervoor om het hele bedrag in één keer te betalen? Dan kan je dat een paar procent korting opleveren. Heb jij voldoende geld op je spaarrekening staan? Dan kun je dit overwegen. De totale jaarpremie wordt dan in januari afgeschreven.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook