VerpleegThuis: Teun Toebes (21) schreef over het leven in een verpleegtehuis voor mensen met dementie

Leestip!

Lees ook

Wonen in een verpleeghuis; de meesten hebben er geen ervaring mee. Want als je fit en gezond bent, heb je er niks te zoeken. Toch deed Teun Toebes het wel én schreef er het boek VerpleegThuis over.

Verpleeghuis

Teun is afgestudeerd verpleegkundige en studeert nu zorgethiek. Volgens hem was de enige manier om de zorg te veranderen door het van dichtbij mee te maken en er dus middenin te gaan wonen. Dan weet je immers pas echt hoe het is. Zo gezegd, zo gedaan. De 21-jarige man maakte de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar ook om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Hij stuurde er een mail uit. “Tot mijn verbazing kreeg ik direct een reactie en ik mocht op de gesloten afdeling gaan wonen.”

Zorgen

Hij sloot zijn nieuwe huisgenoten in zijn hart en bouwde een bijzondere band met ze op. Maar nog belangrijker: hij kwam erachter dat de manier waarop we met mensen met dementie omgaan moet veranderen. “Ik maak me oprecht zorgen over de manier waarop we met mensen met dementie omgaan”, vertelde hij in gesprek met het Belgische programma De Afspraak. “Het huidige systeem van woonzorgcentra is vooral gericht op risico vermijden, veiligheid en controle, en dat gaat de menselijkheid voorbij.”

Na een jaar in het verpleegtehuis schreef Teun een boek over zijn bevindingen en ideeën: VerpleegThuis.

Verpleegthuis

In het boek lees je op een ontwapenende en ontroerende wijze over de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen. Maar ook: hoe kunnen wij die veranderen? Een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Een aanrader dus!

 

Laatste nieuws

Zie ook