Audrey Hepburn: twee huwelijken, drie bruidsjurken

Ken jij de trouwjurken van de iconische actrice al?

Wereldberoemd is ze om haar stijl en elegantie, en toch zijn maar weinig mensen bekend met de verschillende trouwjurken van Audrey Hepburn. Ze heeft er drie gehad – de bruidsjaponnen uit haar films niet meegenomen – maar heeft er één nooit gedragen. Zo zagen de bruidsjurken van de actrice eruit.

Eerste verloving

Toen ze 23 jaar oud was, verloofde beginnend actrice Audrey Hepburn zich met de Engelse zakenman James Hanson. Tussen de opnames van Roman Holiday door, de film die haar wereldberoemd zou maken, paste Audrey haar trouwjurk van de Italiaanse zussen Fontana (bekijk hem hier in een online tentoonstelling). Hij stond haar beeldig, maar ze zou nooit in de elegante japon naar het altaar lopen. Audrey was bang dat haar drukke carrière en die van haar aanstaande ertoe zouden leiden dat ze elkaar eigenlijk nooit zouden zien, en dat was niet hoe ze haar toekomst had voorgesteld: “Het zou voor ons heel moeilijk zijn om een normaal leven als echtgenoten te hebben.” Audrey vroeg het atelier om haar trouwjurk te doneren aan ‘een waardige jonge bruid.’ Dat werd Amabile Altobello, een jonge Italiaanse die niet genoeg geld had om een bruiloft te organiseren totdat ze de jurk van de filmster aangeboden kreeg. “Het was een zeer gelukkig huwelijk, dus de jurk bracht geluk”, herinnerde deze bruid zich later.

Eerste huwelijk

Twee jaar later, in 1954, gaf Audrey wel het jawoord aan de Amerikaanse acteur Mel Ferrer. Ze droeg een prinsessenjurk van Pierre Balmain, met flinke pofmouwen en een zoete rozenkrans in haar haren. Het was dé filmsterren-droombruiloft van het jaar.

Beeld: ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv / Fotograf: Comet Photo AG (Zürich) / Com_X-H061-02-017 / CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Het huwelijk hield 14 jaar stand. Mel en Audrey kregen samen een zoon, Sean, maar droevig genoeg hadden ze ook te maken met meerdere miskramen, hardnekkige roddels en lastig te combineren filmcarrières.

Tweede huwelijk

Audrey vond eind jaren zestig opnieuw het liefdesgeluk bij de Italiaanse psychiater Andrea Dotti. Omdat het haar tweede huwelijk was, trouwde ze niet in het wit, maar in het roze, in een typisch sixties minijurkje van Givency. Je ziet hoe de bruidsmode verandert!

Audrey Hepburn
Beeld: BrunoPress

Andrea en Audrey kregen ook een zoon samen, Luca. In 1982 scheidden ze van elkaar. Op het witte doek beleefde de actrice nog een aantal keer een sprookjeshuwelijk, zoals in Sabrina en Funny Face. Vooral de eerste bruidslook wordt nog weleens vergeleken met die van Meghan Markle – niet zo gek als we het over één van de grootste stijliconen van de 20e eeuw hebben.

Audrey Meghan trouwjurken
Beeld: BrunoPress

Bron: Beau Monde | Beeld bovenaan: ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv / Fotograf: Comet Photo AG (Zürich) / Com_X-H061-02-023 / CC BY-SA 4.0

Laatste nieuws