Mag je werkgever je op kantoor weigeren als je geen coronavaccinatie hebt gehad?

In Amerika is het al zover.

Lees ook

In Amerika zijn er al werkgevers die een coronavaccinatie verplichten. In Nederland lijkt dit nog niet het geval te zijn, maar wat niet is kan nog komen. Maarre… Mag een vaccinatie verplichten eigenlijk wel?

Vaccin weigeren en werken

We werken nu al lange tijd vanuit huis en velen willen eigenlijk wel weer een kantoor (en collega’s) zien. Zeker nu het vaccinatieprogramma in Nederland al een tijdje in volle gang is. Niet iedereen koos er echter voor om zich te laten vaccineren. Mag een werkgever in dit geval consequenties verbinden aan het al dan niet laten vaccineren?

Arbeidsjurist Pascal Besselink bij rechtsbijstandsverzekeraar DAS vertelt aan BNR Nieuwsradio dat dat mag. “Maar er moet onderscheid worden gemaakt tussen een vriendelijk verzoek en iemand ertoe verplichten”, aldus de jurist. “Dat laatste mag de werkgever niet zomaar doen.”

Langer thuiswerken

Besselink legt uit dat het weigeren van de vaccinatie gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Helemaal in een omgeving waar personeel dicht op elkaar werkt, is een ongevaccineerd persoon volgens hem een risicofactor. En daarom mag de werkgever deze persoon dus vragen (maar niet verplichten) om langer thuis te blijven werken. Besselink legt wel uit dat hier voor de werkgever vervolgens ook verplichtingen aan zitten. “‘Kan er ook echt worden thuisgewerkt? Is er op de werkplek niet de mogelijkheid om continu de afstand te bewaren?” Hij vervolgt: “Het is dus niet heel eenvoudig. De werkgever kan het wel zeggen, maar op het moment dat hij dat doet brengt dat ook bepaalde verplichtingen met zich mee.”

Deze vragen komen steeds vaker voor, meldt naast Besselink ook werkgeversvereniging AWVN. Besselink pleit dan ook voor betere regelgeving. “Ik denk dat het heel veel werkgevers en werknemers wel zou helpen wanneer ten aanzien van dit onderwerp wat meer richting en regelgeving vanuit de overheid zou komen.”

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Bewezen: overwerken is niet goed voor je

Onderzoek: overwerken is schadelijker dan je denkt

Je kent het wel, voordat de kantoorklok 18.00 uur slaat, wil je nog snel even de laatste mailtjes wegwerken, want dat kan heus geen kwaad. Toch? Wel dus...
bacteriën

Dit kantoorartikel bevat de meeste bacteriën

Dat je dagelijks op kantoor met bacteriën te maken krijgt is vast geen schok. Maar welk kantoorartikel de meeste bacteriën bevat? Daar hebben wij nu het antwoord op.
salaris

Nieuwe baan? Zo kom je erachter hoeveel salaris je waard bent

Bij een nieuwe baan moet je op veel dingen letten, zo ook hoeveel je gaat verdienen. Voordat je gaat onderhandelen over het juiste bedrag, is het belangrijk dat je weet wat je waard bent. Dit zijn de belangrijkste punten bij het berekenen van je salaris:
Carrière

Oei: deze gewoonte kan je carrière schaden

Blijf je vaak tot 's avonds laat op kantoor? En maak je absurd veel overuren? Dan moet je zeker even verder lezen.