Marlijn Weerdenburg: ‘Ik ben bang dat het verdriet me ineens om de oren slaat’

De actrice was hoogzwanger toen haar moeder plotseling overleed.

Ze maakte zich klaar voor de geboorte van haar tweede kindje en had een droomrol te pakken in ‘Diana & zonen’. Het leven van Marlijn Weerdenburg werd echter twee weken voor de uitgerekende datum op zijn kop gezet toen haar moeder plotseling overleed.

Hersenbloeding

Hoogzwanger was Marlijn Weerdenburg nog volop aan het werk. Totdat ze door haar moeder op het matje geroepen werd. “Ze zei tegen mij: ‘Nu is het klaar, je moet echt rust gaan nemen, anders komt die baby ook niet.’ Ik wilde dus eindelijk rustig aan gaan doen, en toen kreeg ze een hersenbloeding”, vertelt ze aan Beau Monde. Ze lag een week in coma voordat ze overleed.

De babywolk waar ze op hoorde te zitten, was in één klap weg. Maar in plaats van volledig in te storten, kwam er een rust over haar heen. “Het schijnt ook bij moeders in oorlogsgebieden zo te werken. Er treedt een overlevingsmechanisme in werking en je lichaam denkt alleen maar: ik mag niet overmand raken door emoties, want ik moet voor die baby zorgen”, vertelt ze. “Het was altijd mijn grootste angst dat mijn vader of moeder zou overlijden, maar ik kon mezelf vrij goed herpakken.”

Rust

Nu er zoiets heftigs was gebeurd, vreesden Paul en haar vriendinnen voor een postnatale depressie. “Maar toen Sammie eruit kwam, voelde het meteen goed”, legt ze uit. “Ik heb ook het gevoel dat mijn moeder nu voor een deel in mij zit. Zij was altijd heel rustig en georganiseerd. Ik was dat nooit, maar ineens voel ik: ik moet die rust behouden en voor mijn gezin zorgen.”

Het besef dat haar moeder de baby niet meer heeft gezien, blijft moeilijk. “Dat verdriet moet nog komen, denk ik. Het is wel mijn angst dat er een moment komt dat het verdriet me ineens om de oren slaat en ik niks meer kan. Maar door het toe te laten op de momenten dat ik het voel, hoop ik dat dat niet gebeurt. Rouwen is echt iets wat je moet leren.”

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws