Rachel Weisz: ‘Als ik terugkijk ben ik nu minder bang voor dingen en laat ik mij niet snel tegenhouden’

Ze is de lieveling van de beste regisseurs van dit moment, Rachel Weisz (51). Met Elegance spreekt Weisz over haar acteerpauze, het recht in eigen hand nemen om zelf films te ontwikkelen en waarom ze het tijd vond om het over een andere boeg te gooien met de Marvel-blockbuster Black widow.

Anders dan anders

Eind jaren 90, begin jaren 00 steeg de ster van Rachel Weisz langzaamaan met een mix van Hollywoodfilms als Chain reaction, The mummy en About a boy en meer verantwoorde vehikels als Swept from the sea en The shape of things. Haar doorbraak volgde in 2006 met een Oscar voor Fernando Meirelles’ The constant gardener.

Haar nieuwste is anders dan de indie-films die ze voornamelijk aanneemt. Marvel’s Black widow is misschien wel haar meest commerciële film sinds de actie-avontuur franchise The mummy. Weisz speelt de rol van een Russische superspion. “Het was echt anders dan alles wat ik ooit heb gedaan.” Waarom ze 'ja' zei? “Het klinkt makkelijk en cliché, maar ik hou van verhalen over vrouwen, geregisseerd door vrouwen.”

Sterke rollen

Rollen van sterke vrouwelijke karakters zijn haar niet vreemd. Ze heeft er ook privé veel van geleerd. “Als ik terugkijk ben ik nu minder bang voor dingen en laat ik mij niet snel tegenhouden. Ik heb het gevoel dat dat een positieve vooruitgang in mijn leven is. Ik voel mij meer op mijn gemak als ik risico’s moet nemen en ik zie wel hoe dingen uitpakken. Ik denk dat het spelen van die rollen daarbij heeft geholpen, dat sijpelde ook in mijn eigen leven door.”

De actrice heeft in haar carrière alle stadia meegemaakt. “In mijn 20’s merkte ik dat niet alles mogelijk was wat je je voorstelt. Als dertiger krijg je al wat meer zelfvertrouwen over wie je bent. Dat vond ik een opluchting. Het wordt nu makkelijker. Ik voel meer vrijheid om dingen te proberen. Vroeger was ik, zoals elke actrice, bezorgd om werkloos te zijn. Zelfs toen ik al succesvol was. Nu heb ik de luxe om aan te nemen wat ik uniek en interessant vind. Niet omdat ik de huur moet betalen.”

Eentonig

Rachel is blij met waar ze nu staat in haar carrière. “Ik speel geloofwaardige vrouwelijke karakters, vrouwen met meerdere lagen en niet ‘de vrouw’ of ‘de moeder’. Dat is saai. Mannelijke karakters mogen vol emoties en tegenstrijdigheden zitten. Bij vrouwen is dat toch vaak wat eentonig geweest, al wordt het echt wel een stuk beter.”

Het hele interview lees je in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt. Wil je liever niet de deur uit? Bestel hem dan HIER.

Bron: Jorrit Niels | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws