Hoe je kunt leren om vaker nee te zeggen 

Ergens mee instemmen, terwijl je een verzoek veel liever afslaat. De ja-zeggers onder ons zullen het vaker doen dan misschien goed voor hen is. Zou jij in bepaalde gevallen liever nee willen zeggen, maar vind je dat lastig? Wij delen enkele tips hoe je dit toch kunt doen.

People pleaser

We helpen allemaal weleens vrienden of kennissen met klusjes en zaken waar we helemaal geen zin in hebben. Dit doe je nu eenmaal voor goede vrienden, toch? Die goede daden moeten alleen niet ten koste van jezelf gaan. Merk je dat dat (onbewust) voor jou wel het geval is? Dan ben je waarschijnlijk een people pleaser.

People pleasers willen heel graag goedkeuring en bevestiging krijgen. Sommigen gaan hierin zover dat ze er alles aan doen om het anderen naar de zin te maken, maar dit ten koste gaat van henzelf. 'De meesten doen dit onbewust', weet psycholoog Scott Rower. Aan Huffpost vertelt hij dat het die mensen een gevoel van veiligheid en waardigheid geeft.

Oorzaak van pleasend gedrag

Iets niet willen doen, voelt riskant. Wat als iemand boos op je wordt of teleurgesteld in je is? 'Het wordt gezien als een bedreiging dat geneutraliseerd moet worden op welke manier dan ook', vertelt zelfvertrouwencoach Aziz Gazipura. Voor people pleasers kan het meer dan onprettig voelen als iemand teleurgesteld in hen is. De beste manier om dit te voorkomen is door simpelweg ja te zeggen, maar dit kan ten koste gaan van de pleaser. Het kan ervoor zorgen dat je overwerkt raakt, overweldigd wordt, stress ervaart of een bepaalde persoon gaat minachten. 'In extreme gevallen, kunnen te veel ja’s leiden tot een depressie', waarschuwt psycholoog Susan Newman.

Wil je vaker nee zeggen? Hieronder enkele tips van experts.

Denk na over waarom je ja zegt 

Vraag jezelf bij elk verzoek af of je daadwerkelijk ja wilt zeggen. Is het iets wat je echt wilt doen? Of vind je het vooral eng om het niet te doen? Je bewust zijn van je acties is volgens Rowen een goede eerste stap in het veranderen van je pleasende gedrag.

Geef jezelf toestemming om nee te zeggen

We maken onszelf onnodig wijs dat het egoïstisch is om nee te zeggen, of dat we daardoor gemeen en onverschillig zijn, vertelt Gazipura. People pleasers denken dat ze anderen pijn doen door nee te zeggen. 'Nee zeggen tegen dat wat je niet wil is gezond, adaptief en het is een van je mensenrechten.' Jezelf toestemming geven om nee te zeggen is volgens de psycholoog daarom een goede zet. Ze raadt aan om jezelf continu op het hart te drukken dat je het jezelf toestaat om iets af te slaan.

Pas het nee zeggen eerst toe op kleine dingen

De kracht van herhaling moet niet onderschat worden. Hoe vaker je nee tegen iets zegt, hoe makkelijker het wordt. En je hoeft daarbij niet groot te beginnen. 'Begin door nee te zeggen tegen twee kleine dingen in je leven', raadt Gazipura aan. Bijvoorbeeld door nee te zeggen wanneer een supermarktmedewerker vraagt of je een nieuw product wilt proeven.

Stel grenzen

Stel prioriteiten nog voordat iemand je om een gunst vraagt. Als je precies weet wat jij wel en niet wilt, is het makkelijker om nee te zeggen als iemand je iets vraagt wat jij niet wilt doen. 'Het geeft je meer controle over je leven', vindt Newman.

Je hoeft niet meteen een antwoord te geven

Blijft het voor jou lastig om nee te zeggen? Geef jezelf dan wat tijd voordat je toch ja zegt of de moed verzameld hebt om nee te zeggen. Vraagt iemand om hulp voor een verhuizing? Dan weet je al dat het veel van je tijd in beslag gaat nemen en het is helemaal niet zo gek dat je daar later op terug wilt komen.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws