Hoe het grote leeftijdsverschil tussen Charles & Diana hun royal sprookje beïnvloedde

Lady Diana Spencer werd in juli 1961 geboren terwijl prins Charles in november 1948 al voet op aarde zette. Best een leeftijdsverschil dus. Heeft die kleine dertien jaar hun huwelijk beïnvloed? Ja, en wel zo.

Grappig en levendig

De toekomstige prinses was pas 16 jaar oud toen ze haar prins voor het eerst ontmoette. Dit was in haar ouderlijk huis in Althorp in 1977. Charles was toen aan het daten met haar oudere zus. ‘Ik herinner me dat ik haar een heel vrolijke, grappige en aantrekkelijke 16-jarige vond. Ze was zo leuk, grappig en zo levendig’, vertelde Charles tijdens hun verlovingsgesprek in 1981.

Perfecte klaproos

De verloving werd bekend toen Diana nog maar 19 was en ze zei ‘ja’ op 20-jarige leeftijd. Voor Diana zelf was dit geen probleem, het zorgde meer voor kopzorgen bij de prins. Naar verluidt vertelde hij vrienden dat Diana ‘buitengewoon mooi is, als een perfecte klaproos. Maar ze is nog maar een kind, ze ziet er niet eens oud genoeg uit om naar de universiteit te gaan, laat staan dat ze met iemand gaat trouwen.’ Het enige waar Diana onzeker over was, waren de gevoelens voor zijn ex-vriendin, Camilla Parker Bowles.

Leeftijdsverschil

Toch was het niet ongebruikelijk in de familie Spencer om met een groot leeftijdsverschil in het huwelijksbootje te stappen. Zo was haar moeder Frances Shand Kydd 18 toen ze trouwde met de 30-jarige Johnnie Spencer en Jane Spencer was 21 toen ze trouwde met de 37-jarige Robert Fellowes.

Vechtscheiding

De keuze om ‘iemand ouder te trouwen’ kwam niet vanuit La Spencer zelf. Zo werd de prins geadviseerd om ‘iemand jonger’ te trouwen aangezien hij iemand moest kiezen “zonder verleden”, dit op adviseren van Lord Mountbatten. Uiteindelijk viel Diana als een blok voor de charmante prins en werd ze binnen een mum van tijd zijn verloofde. Gedurende het huwelijk gedroeg Charles zich wijzer en ouder dan dat hij was, ‘hij was immers de oudere én volwassene in het huwelijk’. Het zorgde voor irritatie bij de prinses en maakte haar in de jaren erna woedend. Ze waren beiden chronisch ontrouw en door de koppige houding van Charles groeiden de twee al snel uit elkaar, wat leidde tot een (v)echtscheiding in 1996.

Laatste nieuws