Recept: Koude komkommersoep

Lees ook

Op zoek naar een eenvoudig recept met een Nordic touch? Elegance is fan van deze frisse komkommersoep.

Dit recept komt uit het kookboek Koken uit de nieuwe Nordic Kitchen van Margareta Schildt-Landgren (Veltman Uitgevers, €25). Eten met een Scandinavische touch? Dat betekent voedsel dat vers en rijp is geplukt, geraapt, gevist of geschoten. En vervolgens bereid met oude technieken als fermenteren, drogen, zouten, roken en inleggen in zuur. Lekkernijen zoals langoustine, wilde zalm, zeewier en bosbessen, ze staan allemaal op het menu.

Recept

Voor 4 personen
* 2 verse komkommers
* 100 g augurken
* 5 cm prei
* 10 g gehakte verse kruiden, zoals
* peterselie, dille of kervel
* 5 dl groentebouillon
* zout
* zwarte peper
* 1,5 dl slagroom

Een koude soep is zowel verfrissend als lekker. Hier worden milde verse komkommers gecombineerd met hun ingelegde neven, die dit gerecht een knapperige zurigheid geven. Groenten gebruikt Margareta bij voorkeur in hun geheel, in plaats van ze te schillen en van zaad te ontdoen en deze resten weg te gooien. In dit recept wordt dus de hele komkommer gebruikt.

Spoel de verse komkommers af en snijd ze klein; leg een paar met een groenteschiller geschilde repen apart voor de garnering. Pureer de komkommers en de augurken in een keukenmachine. Maak de prei schoon, voeg hem met de kruiden toe aan de puree en maak alles  glad.

Voeg de koude bouillon en zout en peper naar smaak toe. Zet de soep tot het moment van serveren in de koelkast. Klop hem door en voeg voor een vollere smaak een beetje slagroom toe. Garneer de soep met de repen komkommer.

Zin in een uitgebreider gerecht? Een recept voor boerderijkip met morille en raapstelen vind je hier.

Laatste nieuws

Zie ook