Terug in de tijd met: de bikini

Lees ook

Het ene decennium is hij minuscuul. Vervolgens weer een tijd opmerkelijk decent. Zoals deze zomer, waarin het broekje weer hoger reikt en zo het reguliere modebeeld met veel jaren tachtig invloeden volgt.

Het ene decennium is vrij bikini is dus ‘gewoon’ onderdeel van het modeaanbod; dat was ooit wel anders. Als het kledingstuk vlak na de Tweede Wereldoorlog in Parijs wordt geïntroduceerd, wil geen mannequin in het ‘tweedelige badpak’ lopen. De uitvinder ervan, Louis Réard, schakelt daarom noodgedwongen de hulp in van naaktdanseres Micheline Bernardini. Zij showt het veelbesproken kledingstuk, dat meteen een storm van reacties losmaakt. Het Vaticaan noemt Réards creatie immoreel en in Spanje, Italië en Portugal wordt het dragen ervan in het openbaar zelfs verboden. Réard, naast badpakontwerper ook ingenieur, noemde zijn vinding Bikini – Amerikanen waren bezig met atoomproeven op een koraaleiland met deze naam, en hij hoopte op eenzelfde explosieve ontvangst van het item. Dat lukte dus niet meteen, maar eind jaren vijftig, begin jaren zestig wordt de bikini dan toch razend populair. Hollywoodsterren als Marilyn Monroe en Jane Mansfield droegen ’m graag en in Europa was Brigitte Bardot een toegewijd bikini-adept. Ursula Andres, onnavolgbaar als Bondgirl Honey Rider in Dr. No (1962) zorgde vervolgens voor de wereldwijde doorbraak. Elegance heeft de bikini altijd ruim baan gegeven. Ook als die niet voldeed aan Réards voorwaarde: een complete bikini moet door een trouwring gehaald kunnen worden.

Cover Elegance uit 1969

Laatste nieuws

Zie ook

Bruiloft

Take notes: deze outfits mag je absoluut niet dragen naar een bruiloft

Gaat je (beste) vriendin, zus of nichtje binnenkort trouwen en heb je (nog) geen idee wat je gaat aantrekken? Lees dan even onderstaande tips door, zodat je een outfitdebacle voorkomt en er gegarandeerd stralend uitziet.