Bohemian Tanger en omstreken

Het kosmopolitische kruispunt van Afrika en Europa heeft karamelkleurige stranden en een wereldse keuken. Spannend en authentiek: Tanger zal je verrassen!

Yves Saint Laurent was zo geïnspireerd door Tanger dat hij de ‘Tanger Tote’ ontwierp. Een smalle, hoge tas van satijn, met korte hengsels. De Franse modeontwerper had een speciale band met Marokko en heeft zich voor zijn creaties vaak laten inspireren door het land. Hij bezat drie huizen in Marrakech, plus de kleurrijke botanische tuin Jardin Majorelle die je nog altijd kunt bezoeken. In Tanger kocht hij eind jaren negentig samen met zijn partner Pierre Bergé ‘Villa Mabrouka,’ dat ‘Huis van Geluk’ betekent. Een jaar na zijn dood, in 2009, werd de villa door veilinghuis Christie’s in de markt gezet. Het ligt op een heuvel in de chique wijk Marshan, telt vijf slaapkamers en biedt prachtig uitzicht op zee. In een grote, roze taxi, een Mercedes met leren bekleding, kronkelen we door Marshan omhoog. We passeren charmante huizen, het paleis van Koning Mohammed VI, verschillende parken en landhuizen achter hoge poorten. De rit eindigt bij Hotel Le Mirage, één van de mooiste hotels van Tanger. Hier ontmoet de Atlantische Oceaan de Middellandse Zee. ‘Je mag Tanger niet verlaten zonder dat je de zonsondergang bij het strand Cape Spartel hebt gezien,’ vertelt Meriem Larini (35). Ze is geboren en getogen in Tanger. Ze woont even buiten het centrum en runt er haar eigen modeagentschap Larimode, waarmee ze merken als Massimo Dutti en Hackett London vertegenwoordigt. Hoewel ze studeerde in Londen, woonde in Amerika en voor haar job ook vaak in het buitenland is, komt ze pas echt thuis in Tanger. ‘De stad is multicultureel en tolerant. De bevolking hier heeft altijd met veel buitenlanders samengeleefd en vooral de Franse invloeden zijn nog goed voelbaar.’ Tanger is ook de plek waar haar familie woont. ‘Ik heb zes zussen en een broer en iedere vrijdag koken we gezamenlijk in het ouderlijk huis. We eten vaak vis, want daar kan je niet omheen in Tanger.’ De Marokaanse keuken is spannend en kent een lange traditie. Het is een mix van Arabisch, Berbers, Joods, Spaans en Portugees. Zo zie je op de markt vaak couscous, harira en tajines van Berberse origine naast de dadels van de bedoeïenen liggen. De Moren brachten Andalusische olijven, oliën, fruit en noten en de Arabieren namen specerijen mee. Maar ook veel ingrediënten komen uit Marokko zelf, zoals saffraan, munt, sinaasappelen en limoenen. Belangrijke kruiden zijn kaneel, komijn, peper en kurkuma. Samen met de Franse invloeden heb je zo een geweldig mondiale keuken. ‘Voor het goede Franse eten kom ik graag bij restaurant Relais de Paris. Lokale gerechten eet ik in het sfeervolle restaurant Le Nabab, dat diep verscholen in de oude stad ligt,’ tipt Meriem.

King of Cool

Tanger ligt in het noorden van Marokko, op slechts 40 kilometer van de Spaanse kust. Het is een stad met grote, nieuwe appartementen, zakencentra en hotels, veelal gefinancierd door  investeerders uit oliestaat Qatar. De Tanger-Med, opgericht in 2007, is een goederenhaven ten oosten van de stad die de grootste van Afrika moet worden. De haven is opgericht door de vooruitstrevende Koning Mohammed VI, die sinds 1999 op de troon zit. Voor 2015 staat de eerste hogesnelheidslijn voor Afrika gepland, met een verbinding tussen Tanger, Cassablanca en Marrakech. Mohammed VI, door Time Magazine ‘The King of Cool’ genoemd, wordt geprezen om zijn uitgesproken visie. Hij staat bekend om zijn liefde voor golf, jetski’s en mooie kleding. Ook poseerde hij al in diverse bladen in extravagant maatpak met koppen als ‘Mohammed shakes up Morocco.’ Hij moderniseerde de Mudawana, het islamitische familierecht, om zo vrouwen meer vrijheid te gunnen. Het moge duidelijk zijn: deze koning heeft vernieuwende ideeën. Hij heeft besloten de regio te revitaliseren, met Tanger als economische en culturele toegangspoort naar het Westen.

”De stad is multicultureel en tolerant. Vooral de Franse invloeden zijn nog goed voelbaar’

Nauwe straatjes en idyllische steegjes

Ondanks alle modernisatie en ontwikkelingen heeft Tanger zijn oude charme weten te behouden. Naast de nieuwe wijk Marshan, met musea en mooie tuinen, is het historisch hart van de stad de moeite waard. Het bestaat uit de medina – de oude stadskern die is gebouwd als een soort labyrinth – met de kasba (de vesting) en de nauwe straatjes daaromheen. Er is veel te zien, waaronder de bekende Grand en Petit Socco, de grote en kleine soek (markt). Het is de plek waar je vers geperste jus d’orange drinkt, marktjes bezoekt en motorrijders ziet rondcrossen met baaltjes mint achterop. Er zijn veel cafés, terrassen en idyllische steegjes, waar lokale bewoonsters met fruit lopen maar ook hippe dames met Chaneltassen aan hun arm. ‘Bezoek in de medina het Kasba-museum,’ zegt Meriem. ‘Het is gevestigd in het oude paleis van de Sultan en je vindt er traditionele Marokkaanse kunst.’ Schuin tegenover het museum ligt café Le Salon Bleu, dat onlangs nog als favoriet werd aangeduid in The New York Times. Vanaf het dakterras van dit openlucht café, boven op de kasba, kun je bij mooi weer in de verte Spanje zien liggen. ‘Neem ook een kijkje in het El Minzah Hotel, in prachtig geconserveerde artdecostijl, inclusief bijbehorende meubels.’ Het hotel staat bekend om de beroemdheden en royals die er logeerden. Het fungeerde meermaals als decor voor films en voor 1930 was het de woning van de Britse aristocraat John Crichton-Stuart.

Andalusisch Marokko

Ook rond Tanger is genoeg te doen. Wil je een dag op stap, dan is Spanje nooit ver weg. Binnen tweeënhalf uur begeef je je in shopwalhalla Marbella. Dichterbij ligt Tarifa, het Spaanse surfmekka op slechts anderhalf uur varen. Door de geringe afstand is de Spaanse invloed in Noord Marokko sterk aanwezig. Niet voor niets wordt het Andalusisch Marokko genoemd. Naast de Spaanse invloeden op culinair gebied, vind je in de huizen ook Spaanse bouwstijl met Moorse elementen terug. Een populaire dagtrip vanuit Tanger is het stadje Chefchaouen op anderhalf uur
rijden. Hier proef je het echte Noorden van Marokko. Het stadje ligt midden tussen de toppen van het Rifgebergte. De huizen met blauwe en witte kalk doen er Andalusisch aan, en met z’n kleine pleinen en smalle, steile straatjes, heeft Chefchaouen iets weg van het charmante, Spaanse Cádiz. Casa Hassan is de oudste riad van Chefchaouen, met meerdere vestigingen in het centrum. In de sfeervolle tuin kun je brunchen, op de tweede verdieping bevindt zich een authentieke hamam. De stad staat bekend om haar diversiteit aan lokale producten: wollen kleding en tapijten in levendige kleuren, geitenkaas en andere delicatessen. In Boutique de Commerce Solidare haal je je hart op aan diverse kruiden en crèmes. Op het centrale plein van de stad ligt het sfeervolle restaurant Al Kasba, waar je in de zon het wel en wee van de inwoners goed kunt gadeslaan. De belangrijkste bezienswaardigheid is de medina, met de waterval ten oosten daarvan. Achter deze waterval bevinden zich de ruïnes van een oude moskee. Chefchaouen heeft veel leuke en betaalbare accommodaties, waaronder Hotel Molino. En voor wie durft zijn er hotels waar je op het dakterras kunt slapen, met boven je de hemel vol sterren.

‘Met mooi weer kun je bovenop de kasba Spanje zien liggen’

Terug naar exotisch Tanger

Tanger heeft altijd schrijvers, filmmakers en kunstenaars aangetrokken en geïnspireerd, zoals de Amerikaanse schrijver Paul Bowles. Zijn boek The Sheltering Sky werd verfilmd, met Debra Winger en John Malkovich in de hoofdrol. Lauren Hutton en Barbara Streisand vielen voor de stad en lieten er vakantievilla’s bouwen. De Beatles en Rolling Stones rookten er hun pijpjes, meestal in het bekende café Hafa, waar ook Elizabeth Taylor graag kwam. Het beroemde café is nu voorbij haar gouden jaren. De roem zit vooral in de naam. Maar desondanks groeit en bloeit de blauwwitte havenstad aan de Straat van Gibraltar nog steeds. En het is een minstens even intrigerend Tanger als dat van Bowles en consorten. Begin mei dit jaar vindt wederom de internationale Book & Art Fair plaats. Een internationale boekenbeurs en cultureel festival, dat deels georganiseerd wordt in de prachtige tuinen van het Moulay Hafid Paleis. Ook elk jaar vindt in september het Tanjazz, het jazzfestival van Tanger, plaats. Het is het grootste jazzfestival van Marokko en een van de muzikale hoogtepunten in Afrika. In hotels, pubs, theaters, barretjes en openbare pleinen klinkt dan jazzmuziek. Kortom, de exotische stad Tanger kent veel hotspots en heeft goed op haar oude schatten gelet. Dus stof je exemplaar van de Sheltering Sky af en neem het mee. Tanger zal je verbazen.

De beste adressen van Tanger volgens Meriem Larini:

SLAPEN

Hotel El Minzah & Restaurant El Korsan
Dit klassieke vijfsterrenhotel, gebouwd in de jaren 30, is er een waar de muren geschiedenis ademen. Politici en Hollywoodsterren verbleven er, zoals Rita Hayworth en Jean-Claude van Damme. Met twee restaurants (tip: Restaurant Korsan!), een club, fitness, spa, tuinen en een zwembad. De Moorse binnenplaats in indrukwekkend, net als het terras met uitzicht over de stad. 85 Rue de la Liberté, tel: +212 (0)539 333444, leroyal.com/morocco.

La Tangerina
Een perfect gerenoveerde riad in Europees koloniale stijl op de top van de kasba. De tien kamers hebben allemaal een verschillend interieur. Ook is er een hammam en een aangenaam dakterras. Reserveer op tijd voor het restaurant! 19 Riad Sultan, tel: +212 (0) 539947731, latangerina.com.
Hotel Club Le Mirage Eén van de beste hotels van Tanger, gelegen op een klif, pal aan het strand Cap Spartel ten noorden van Tanger. Met 25 luxe bungalows, een restaurant en een spa. De ‘Royale Golf Club’ (18 holes) ligt op acht kilometer van het hotel. Les Grottes d’Hercule B.P. 2198, tel: +212 (0) 539333332/31 lemirage-tanger.com.

CULTUUR

Kasbah Museum
In het oude Dar el-Makhzen, ofwel het paleis van de Sultan, ligt het Kasbah Museum. Niet alleen de kunstcollecties en oude Romeinse gereedschappen, maar ook het gebouw, de binnenplaats en de tuin maken dit museum de moeite waard. Sahat El Kasba, tel: +212 (0) 539912092

Tangier American Legislation Museum
Dit bijzondere museum is gevestigd in het gebouw waar ooit het eerste Amerikaanse consulaat zat. Marokko was namelijk de eerste natie die in 1776 de Verenigde Staten erkende. In het elegante herenhuis met vijf verdiepingen geven schilderijen een idee van de historie van Tanger. Er is ook een vleugel gewijd aan schrijver Paul  Bowles. 8 Rue D’Amerique, tel: +212 (0)539935317, legation.org

Cinémathèque de Tanger
Deze bioscoop annex cultureel ontmoetingscentrum is gevestigd in een fijn art decogebouw. Je ziet er onder meer Amerikaanse, Marokkaanse en Spaanse films. Van buiten zie je het niet, maar binnen beleef je een sprookje. Cinema Rif, Grand Socco, tel: +212 (0) 539934683, cinemathequedetanger.com

ETEN & DRINKEN

Restaurant LAdresse
Lounge, club, tuin en restaurant in één. LAdresse is onlangs geopend en nu al de place to be. Een chique uitgaansgelegenheid met een goede, internationale kaart.
9 route de Tanja Balia, tel: +212 (0)5 39 30 16 72, restaurantladresse.com.

Club L’Ocean
Op zoek naar een rustig, charmant restaurant, weg van de hustle and bustle van Tanger? Club L’Ocean ligt op het strand Sidi Kacem en is omringd door veel groen. De kaart is uitgebreid en het eten heerlijk, met veel verse dagvis. Bij mooi weer opent L’Ocean zijn beachclub met sportactiviteiten zoals surfen en bodyboarden. Plage Sidi Kacem, tel : +212 (0) 539338137, oceanplagetanger.com.

Relais de Paris
Dit sfeervolle, Franse restaurant heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd in Tanger. Op het menu veel Franse specialiteiten zoals huisgemaakte foie gras. Complexe Dawliz, 42 rue de Hollande, tel: +212 (0)539331819, relaisdeparis.com.

Le Nabab
Diep verscholen in de kasbah ligt Le Nabab. Dit restaurant, voorheen een familiehuis, is prachtig gerenoveerd en heeft een stijlvol interieur met veel marmer. Het menu is Marokkaans. Dineren doe je rond de open haard of heel intiem in een nis. 4 Rue al Kadiria, Medina, tel: +212 (0) 661284734.

CAFÉS

Eric Kayser
Deze Franse ‘boulanger’ opende onlangs ook zijn deuren in Tanger. Veel zakenlui en jonge mensen komen hier voor een goede lunch, een kop koffie of een cupcake. Rue des Amoureux, tel: +212 (0) 539331683, maison-kayser.com.

Café Le Salon Bleu
Dit openluchtcafé bevindt zich op een dakterras midden in de kasba, op het hoogste punt van de stad. Bestel een Marrokaanse lunch of drink een muntthee en kijk over de medina. Bij mooi weer zie je in deverte Spanje liggen. Place de La Kasbah, Entrée 71, Rue Amrah. darnour.com.

SHOPPEN

El Tapisero
Bestel net als Madonna een handgemaakt tapijt bij El Tapisero. Het bedrijf, opgericht in 1970 door modeontwerper Jacques Demignot, maakt al meer dan veertig jaar handgeweven tapijten van de mooiste stoffen. 31 Rue Hassan el Youssi Aziz Bou Charf, eltapisero.com.

Librairie des Colonnes
Ooit het trefpunt van Paul Bowles en William Burroughs en nog altijd de beste boekshop van Tanger. Libraire des Colonnes werd opgericht in 1949 en biedt kasten vol mooie boeken en tijdschriften. Ronddwalen in de winkel, met zijn rode Farrow & Ball muurverf en gouden decoraties, is een feestje.
54, Boulevard Pasteur, tel: +212 (0) 539936955, librairie-des-colonnes.com.

Laure Welfling
Voor chique kaftans en fijne tassen bezoek je de winkel van de Franse ontwerper Laure Welfling. Ze verkoopt one of a kind kaftans en bijzondere aardewerken schalen en borden. Naast het Kasbah Museum. 3 Place de la Kasbah, tel: +212 (0)539932083.

Parfumerie Madini
De familie Madini verkoopt al veertien generaties lang essentiële oliën waar mensen van over de hele wereld voor langskomen. 5, Boulevard Pasteur, tel: +212 (0)539375038.

Laatste nieuws