Brazilië; Paradijs aan de oceaan

Hippie meets chic. Het Braziliaanse Praia de Pipa verenigt het beste van twee werelden. Parelwitte stranden met heerlijke laid-back paviljoens en luxueuze pousada’s waarin je op je wenken wordt bediend. Welcome to paradise!

Brazilië is booming. Niet alleen economisch (het land is inmiddels opgeklommen tot de achtste economie ter wereld), ook cultureel. De positieve vibe die er hangt, is bijna tastbaar. Brazilië barst uit zijn voegen van de swingende steden, de adembenemende natuur, de geweldige stranden en de mooie mensen. Als reisbestemming zit het Zuid- Amerikaanse land dan ook flink in de lift. Probleem voor de Brazilië-beginner is alleen de grootte. Dit enorme land meet 8,5 miljoen vierkante kilometer, ruim 15x Frankrijk, dat qua oppervlakte het grootste van de EU is. Waar moet je beginnen? Het juiste antwoord luidt: boek een weekje Praia de Pipa. Want er zijn veel leuke badplaatsen in Brazilië, maar Praia de Pipa is misschien wel de allerleukste. En in een week proef je de ziel van een land, het eten, de sfeer. Na een week aan het strand van Pipa wil je nog veel meer zien en droom je weg bij een citytrip naar Rio de Janeiro of een tocht door de jungle van het Amazonegebied. Of een architectonische bedevaart naar het fascinerende stedenbouwkundige experiment dat de modernistische hoofdstad Brasilia is. Brazilië is een land om verliefd opte worden. Op het eerste gezicht.

Sexy stranden

Verwacht geen buitensporige luxe in Pipa. Het dorp is weliswaar toeristisch, maar het staat nog aan het begin van zijn carrière. En dat heeft zo zijn voordelen: het is nog lekker laid-back en aangenaam basic. Aan de drukke maar relaxte hoofdstraat – de Avenida dos Golfinhos – rijgen de boetiekjes vol bikini’s en flipflops van het succesvolle nationale merk Havaianas zich aaneen, slechts onderbroken door restaurantjes waar het goed gegrilde gamba’s eten is. Met die keuken zit het hier sowieso wel goed. Probeer bijvoorbeeld de feijoada, een typisch Braziliaanse stoofschotel met varkensvlees en bonen. Ook picanha is een aanrader, een staartstuk van de barbecue. De Brazilianen zijn minstens even gek op vlees als op vis, ook al zitten ze pal aan de kust. Daarbij wordt natuurlijk een caipirinha gedronken, die er vaak goedkoper is dan een glaasje cola… Een prima opmaat voor het nachtleven, dat volgens het Braziliaanse blad Viaje Mais na Recife het meest bruisende van het land is. Denk: Saint-Tropez in de jaren zestig. Energiek en opwekkend, en verre van blasé. Het is sexy. Ook overdag op de stranden. Je ziet door je oogharen bij wijze van spreken zo een jonge Brigitte Bardot over het parelwitte zand paraderen.


Hemelhoge fun-factor

Pipa, zoals het dorp wel tout court wordt genoemd, ligt zo’n beetje in de uiterste oostpunt van Brazilië. Het werd in de jaren zeventig ontdekt door de hippies. De sfeer is authentiek en heel Braziliaans: de muziek, het dansen, de mensen die altijd vrolijk en ontspannen lijken. Het oude vissersdorpje dat tegenwoordig zo’n vijfduizend inwoners telt, is kleinschalig gebleven. In het weekend worden de strandjes bevolkt door Braziliaanse families die er komen genieten van de altijd schijnende zon, de azuurblauwe zee en de parelwitte zandstranden. Lekker weer is het hier het hele jaar door: de temperatuur ligt bijna constant op de dertig graden. Pipa betekent letterlijk wijnvat. Het verhaal gaat dat de Portugezen die langs voeren in een van de rotsen die typische vorm zagen. De ligging is bijzonder: iets ten zuiden van de stad Natal (zo’n 80 kilometer), op indrukwekkende rood gekleurde kliffen. Er zijn veel lekkere baaitjes, waaronder het superidyllische Praia do Amor, de Liefdesbaai. Bij laagtij kun je vanuit Pipa langs die baaitjes over het strand wandelen naar het een paar kilometer noordwaarts gelegen Tibau do Sul, waar het barst van de leuke strandtentjes en het goed caipirinha’s nippen is. Onderweg zie je de dolfijnen de oceaan uit springen. In die baaien kun je trouwens rustig zwemmen, want er wordt dan wel gesurft, de oceaan is rustig en veilig. Ook erg leuk is een paardrit over de stranden, helemaal aan het eind van de dag, als de zon ondergaat. Lang niet zo romantisch, maar eveneens met een hemelhoge fun-factor is het huren van een buggy. Klinkt misschien een beetje tacky, maar het vrijheidsgevoel dat je ervaart als je met zo’n open gemotoriseerd hippieautootje over de stranden scheurt, is ongeëvenaard. Bovendien voel je je dichterbij de natuur dan je in jaren hebt gedaan. Als een vrije vogel, terug naar de sixties. Na een weekje Pipa stap je als herboren het moderne drukke leven weer in.

ADRESSEN

Pousada dos Girassois. Met veel oog voor detail ingericht, heerlijk kleinschalig, met een uitstekende service en dito restaurant: Pousada dos Girassois is de ideale plek om in Pipa te verblijven. Het ligt supercentraal in het dorp, maar toch stap je door de poort in een oase van rust. Langs het charmante zwembad staan de strandstoelen voor je klaar.www.pousadadosgirassois.net

Ponta do Pirambu Day Use. In het iets verderop gelegen Tibau do Sul ligt een heerlijk complex om een lange dag stuk te slaan. Hier, vlak aan het strand, luier je onder de palmbomen aan het zwembad in volledige balans met de natuur. Wachtend op je masseur, onderwijl genietend van de verrukkelijke keuken die zowel lokale als internationale gerechten serveert, en alles op hoog niveau. Net als het Therapy & Massage Center, dat ook aan reiki en shiatsu doet. Vergeet niet de lift te nemen om boven van het panoramische uitzicht bovenop de kliffen te genieten. En vertrek op tijd, want Ponta do Pirambu sluit om vijf uur ’s middags. www.pontadopirambu.com.br.

Kilombo Villas & Spa. Vier superluxe villa’s aan een beschermd strand waar schildpadden leven. Helemaal ecologisch en helemaal geweldig. Er is een spa, een zwembad, een toprestaurant en een helicopterdienst naar de stad Natal. Maar het is vooral de locatie die de show steelt: de verbluffend mooie moderne villa’s (tussen de 140 en 250 m2!) staan in een tropische tuin met een bijna onwerkelijk mooi uitzicht op zee. Niet goedkoop (vanaf 480 dollar per villa in het laagseizoen), maar wil je 24 uur echte luxe bijtanken, trakteer jezelf dan schaamteloos op een nachtje Kilombo. www.kilombovillas.com.

Sanctuario Ecologico de Pipa. Een beschermd stuk regenwoud aan de Atlantische kust, aangekocht door een particulier die deze schitterende plek wilde behouden voor toekomstige generaties. De zestien wandelpaden bieden een spectaculair uitzicht over de oceaan, de indrukwekkende rotskust en de Praia dos Golfinhos. Het park ligt ongeveer een kilometer buiten het dorp.

Beach Club Zaza. Terras met, het wordt bijna gewoon, een magnifiek uitzicht over de oceaan. Op het menu staan heerlijke knoflookgarnalen van de grill en even lekker Braziliaans en Argentijns vlees van de barbecue. Vooral ’s avonds een aanrader: eten bij kaarslicht, onder de sterren, aan het strand. En dan ook nog een fijn muziekje op de achtergrond. Het leven is mooi in Zaza.Rua da Oria Marítima 12.

Restaurante Tapas. Tapas, maar dan à la Brazilienne. Tortilla en aïoli-aardappels naast tonijn in een sesamkorst, ceviche en visfilet met mangochutney. Creatieve keuken, en het is bijna onnodig te zeggen dat alle producten elke dag vers worden aangevoerd. Rua dos Bem te Vis.

Passeois de Barco.  Met de boot de Atlantische Oceaan op om dolfijnen te spotten en met ze te zwemmen? Of de zon in de zee zien zakken in de lagune van Guarairas? Het kan met de Passeios de Barco. Op een elegante tweemaster vaar je buitengaats, en daar hoort in de beste Brazilaanse traditie ook lekker eten en drinken bij, dat aan boord vers wordt klaargemaakt.
De dolfijnentour duurt anderhalf uur en vertrekt 4x daags (die van half elf en twaalf uur kun je boeken inclusief lunch). De boot voor de zonsondergang vaart af om 14.00 uur en duurt drieënhalf uur. www.aventureiropipa.com.br

Fazenda de Bom Jardim.  Deze elegante boerderij vol antieke meubels toont je hoe plantage-eigenaars leefden in de negentiende eeuw. De tuin is een tropisch paradijs. De prijswinnende keuken en de uitzonderlijk vriendelijke bediening zijn andere troeven, want je kunt hier terecht voor lunch of diner, bereid met lokale heerlijkheden, uiteraard zoveel afkomstig van eigen land. Goianinha tussen Pipa en Tibau do Sul.

La Maison Blanche.  Balinese banken, grote witte parasols, uitzicht op dorp, strand en oceaan. Restaurant, lounge en sushibar La Maison Blanche is de ideale hang-out aan het eind van de dag. Elke zaterdag en zondag draait er vanaf vier uur een deejay.Largo São Sebastião, Rua de Praia.

Panela de Barro. Lekker eenvoudig eettentje met heerlijke keuken. De naam betekent kleipot, en dat is waar de signature dish in wordt geserveerd: moqueca capixaba, een typisch Braziliaans stoofgerecht met onder meer vis, knoflook, uien, tomaten, koriander en limoen. De versie van Panela de Barro, zonder de kokosmelk en palmolie die er in Bahia in gaan, is goddelijk. Ook al door dat prettige overdekte terras met hemels uitzicht op zee.Rua do Cruzeiro 36.

Pousada Toca de Coruja. In een tropisch paradijs van niet minder dan 25.000 vierkante meter vind je stijlvol ingerichte vrijstaande bungalows met een woonoppervlak van 40, 60 en 140 vierkante meter, met balkon en whirlpool. Ook als je hier niet verblijft, is een bezoekje aan Toca de Coruja een aanrader. Vanwege de topkeuken, een zeer geslaagde mix van Brazilaans en internationaal. Zowel in 2008 als 2009 was Toca de winnaar van het culinaire festival van Pipa. www.tocadaoruja.br.

 

 

 

Laatste nieuws