Aah Amalfi…

De Italiaanse Amalfikust en Capri. Ze zijn het allermooist vanaf het water, ervoer Elegance. Vertrekpunt: Napels. First stop: Sorrento.

Manhaftig trotseert chauffeur Lello de verkeersgekte van Napels, waarna hij zich ontpopt als trotse ambassadeur van zijn streek. Hij wijst ons de Vesuvius, waarop je de lavasporen van de laatste uitbarsting, zeventig jaar geleden, nog kunt onderscheiden. Befaamd is de eruptie van 79 na Christus, waarbij de Romeinse stad Pompeï werd weggevaagd. Een nieuwe uitbarsting is niet ondenkbaar en dat maakt de vulkaan tot een van de gevaarlijkste ter wereld: drie miljoen inwoners samengepakt in een gebied van zo’n twaalf kilometer zouden in dat geval onder de as bedolven worden. Vulkanische grond heeft echter ook zo zijn voordelen. Samen met het microklimaat van de landtong en de vele zonuren in dit gebied, zorgt de vruchtbare aarde ervoor dat de citroenbomen hier leverancier zijn van de grootste en beste citroenen ter wereld. Overal kom je citroenboomgaarden tegen, zelfs in de dorpen. Het motto van de streek is dan ook: If life gives you lemons, make limoncello. En dat kunnen ze. Het schiereiland is onder meer de thuisbasis van limoncellomaker Villa Massa. Tijdens een rondleiding door de boomgaard leren we van Stefano Massa, een charmante, opvallend lange Italiaan, dat hij en zijn broer jaren geleden besloten hun familierecept voor limoncello wereldwijd te exporteren. Ze gebruiken hiervoor alleen citroenen uit de eigen boomgaard, die vier keer per jaar worden geoogst. En dat gebeurt met de hand. De citroenen zijn zo zoet, dat zowel het vruchtvlees als de schil zó te eten zijn.

Eiland van de sterren

Het schiereiland onder Napels, de Penisola Sorrentina, dankt zijn naam aan de bekende badplaats Sorrento. Dankzij de vele chique hotels ademt Sorrento een mondaine sfeer. Tegelijkertijd doen het historisch centrum en de charmante havens heel pittoresk en Italiaans aan. In de Marina Piccola en Marina Grande liggen kleurrijke vissersbootjes naast fraaie zeilboten en luxe jachten. Sorrento ligt op een turfsteenplateau boven zee. In de hoofdstraat, de Corso Italia, vind je allerlei boetieks, maar loop bergafwaarts een van de zijstraatjes in, en je komt vanzelf bij de baai. Vanaf het hoog boven het water gelegen Piazza della Vittoria heb je prachtig uitzicht op Napels, de Vesuvius en het eiland Ischia. Je kunt naar Capri met een veer- of draagvleugelboot, maar veel leuker is om zelf een boot te huren en je door de kapitein om het eiland heen te laten varen. Vanaf het water kun je de vakantievilla’s van de rijken der aarde goed bekijken. Veel Italiaanse en internationale beroemdheden, zoals Keanu Reeves en Mariah Carey, lieten hier een tweede huis bouwen. Beroemd zijn ook de Faraglione, een natuurlijke boog in de rotsen waar je onderdoor kunt varen, en de Grotta Azzurra, een grot die alleen toegankelijk is voor roeiboten via een kleine, lage opening. Het zonlicht dat reflecteert in de grot, zorgt voor de bijzondere, helderblauwe kleur van het water. De meeste boten leggen aan bij de Marina Grande. Vanaf hier gaat er een kabeltram omhoog naar het mooie maar toeristische centrum, waar overigens álle grote modehuizen – Armani, Hermès, Vuitton enzovoort – een vestiging hebben. De vaste bewoners van het eiland wonen in Anacapri, dat op 275 meter hoogte ligt. Hier is het zowel overdag als in de avonduren beduidend minder druk. Een prima optie dus voor wie een of enkele dagen in relatieve rust op het eiland wil doorbrengen. Capri is alleen voor bewoners toegankelijk met de auto. Toeristen kunnen Anacapri vanaf de haven per bus bereiken.

Amalfikust

Wereldberoemde kust

Vanuit Sorrento voert een smalle, deels steile weg naar de Amalfikust. Volg de SS145 en je komt vanzelf in Positano terecht, aan de zuidkant van het schiereiland. Dit strookje kust is wereldberoemd vanwege de kenmerkende pastelkleurige huizen die tegen de berg aan zijn gebouwd. Een plaatje dat vooral vanaf het water goed tot zijn recht komt. Het dorp staat internatio naal ook bekend om de lokale mode: winkeliers uit Positano waren de eersten die bikini’s importeerden uit Frankrijk en tot op de dag van vandaag staat het dorp bekend om de handgemaakte sandaaltjes die ter plekke voor je worden gemaakt. Geliefd bij modieuze vrouwen (en mannen) van over de hele wereld! Positano is het officiële begin van La Costiera Almafitana. De kuststrook eindigt bij Vietri sul Mare, vlakbij de stad Salerno. De Amalfitaanse kust staat bekend als een van de mooiste ter wereld, dankzij de combinatie van cultureel erfgoed en natuurschoon. Zoals chauffeur Lello ons de eerste dag al op het hart drukte: het leven is hier goed. Salute!

Tips

Eten
L’Antica Trattoria
Via Padre Reginaldo Giuliani 33, tegenover hotel Tramontano in Sorrento. lanticatrattoria.com

Da Gigino
Via degli Archi 15, in het historisch centrum van Sorrento. dagigino.com

Le Relais Blu
Via Roncato 60, Massa Lubrense (30 minuten rijden van Sorrento). Je kunt hier ook overnachten. relaisblu.com

Da Gelsomina
Via Migliara 72, naast Belvedere della Migliera, in Anacapri (op het eiland Capri). dagelsomina.com

Rada
Via Grotte dell’Incanto 5, direct aan zee in Positano. radorestaurant.it

Slapen
Hilton Sorrento Palace
Het grootste hotel van Sorrento, gelegen op de heuvel en op loopafstand van het centrum. Vanaf €159 voor een tweepersoonskamer. sorrentopalacehotel.com

Tramontano
In het historisch centrum van Sorrento, direct aan zee en deels gebouwd ín de kalksteenrotsen. Vanaf €180 voor een tweepersoonskamer. hoteltramontano.it

Punta Regina
Op loopafstand van het centrum en de stranden van Positano. Vanaf €189 voor tweepersoonskamer. puntaregina.com

Orsa Maggiore
Charmant boetiekhotel in Anacapri, op Capri. Vanaf € 360 voor een tweepersoonskamer. orsamaggiore-capri.com

Capri Palace
Prachtig hotel met fijne spa in Anacapri, op Capri. Vanaf €360 voor een tweepersoonskamer. capripalace.com

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia in circa tweeënhalf uur naar Napels. Van daaruit is het ongeveer een uur rijden naar Sorrento. Deze regio is op z’n mooist in mei, juni, september en oktober.

Amalfikust

3 cocktails met Villa Massa
Limoncello met tonic
Vul een glas met veel ijs. Schenk 3,5 cl limoncello in het glas en vul het vervolgens op met tonic, tot 1 cm onder de rand. Roer de mix door met een lepel. Garneer met basilicum.

Villa Massa Generosa
Schenk 3,5 cl limonello in een champagneglas. Vul het glas op met prosecco, tot 1 cm onder de rand. Roer goed door en garneer met een schijfje citroen of citroenzest en verse munt.

Sanguinella
Meng 1 deel limoncello, 1 deel Campari, 2 delen jus d’orange, 1 deel limoensap en een scheutje siroop. Mix het geheel in een cocktailshaker en serveer in een glas met ijsblokjes. Garneer met een partje sinaasappel.

Kijk voor meer limoncellococktails op villamassa.nl.

Laatste nieuws