The Grape Escape: Spanje

Op zo ongeveer elke plek ter wereld wordt wijn gemaakt en veel landen hebben hun eigen trots op druivengebied. Zuid-Afrika heeft chenin blanc, Californië chardonnay, en in Spanje is tempranillo de nationale trots. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur WINELIFE, tipt druiven waar je blij van wordt − mét de mooiste plekken waar je deze on the spot kunt proeven. Deze keer: de temperanillo uit Spanje/Rioja.

Rioja ligt in het noorden van Spanje, niet ver van de Franse grens. Het is de grootste en belangrijkste wijnproducerende streek van Spanje. De rode wijnen uit Rioja worden, in Spanje en daarbuiten, beschouwd als de beste ter wereld. Als wijnland is Spanje trouwens een van de modernste van Europa. Je vindt er extravagante bodegas, ontworpen door wereldberoemde architecten, die het Spaanse binnenland gestaag veranderen in een waar museum van moderne architectuur.

Tempranillo is de druif die Rioja op de kaart heeft gezet en mag gerust Spanjes nationale trots worden genoemd. Hij brengt wijnen voort van het type straatschoffie tot ware aristocraat. In het verleden rijpten veel Rioja’s lang op eikenhouten vaten, waardoor ze een uitgesproken houtsmaak kregen. Tegenwoordig laten wijnmakers hun wijnen iets minder lang op hout rijpen. Naast de klassieke gerijpte rode Rioja’s wordt er steeds meer Rioja joven gemaakt; jonge, fruitige wijn, die niet of slechts heel kort op hout heeft gerijpt. In Rioja kun je van alles ontdekken: kersen,  aardbeien, zwarte bessen, pruimen(jam), cacao en dat alles gedrapeerd op een bedje van fluweel, bestrooid met wat vanille, soms wat gedroogd fruit en zachte zuren. Om de keuze te vergemakkelijken wordt de stijl van de wijn op het etiket van licht naar zwaar aangeduid als: Joven – Crianze – Reserva – Gran Reserva.

Marqués de Riscal

“Om Gehry voor het project te paaien kreeg hij een fles Rioja uit zijn geboortejaar 1929”

Diner

Wijnhuis Marqués de Riscal wilde toparchitect Frank Gehry – beroemd vanwege zijn ontwerp voor het Guggenheim in Bilbao – voor de make-over van de oude bodega uit 1858. Om Gehry voor het project te paaien kreeg hij een fles Rioja uit zijn geboortejaar 1929. Dineren (en overnachten) is meer dan stijlvol in het door Gehry ontworpen vijfsterrenhotel. Een klassieke  combinatie met Rioja is lam. Die serveren ze hier met gember, verrukkelijk! restaurantemarquesderiscal.com

Wijntip

Bodegas Faustino, Faustino V Reserva (2008), Rioja, Tempranillo & Mazuelo: geef deze wijn de tijd. Er komt steeds meer naar boven. Eerst gerijpt rood fruit, dan thee, vervolgens spijs. Opeens wat kruidkoek, vanille en dan weer tabak. Proef bewust en blijf verrast! €14,95 Voor verkooppunten bij jou in de buurt: [email protected].

Dit is het laatste artikel uit de serie The Grape Escape, waarin Elegance je meer leert over de lekkerste druiven ter wereld − én je de mooiste plekken tipt waar je deze on the spot kunt proeven. Wil je meer weten over bijvoorbeeld de chenin blanc uit Frankrijk, of ben je op zoek naar het beste adres waar je pinot grigio in Italië kunt proeven? Lees hier meer.

Laatste nieuws