Beauty op Bali

Lees ook

Bali is behalve een vakantie-eiland ook een levensstijl, eentje die vooral surfers, moderne hippies en de urban jetset aanspreekt. Wie goed oplet, vindt tussen de kleine winkeltjes en restaurantjes aan de kust een paar internationale verrassingen. En zelfs een Hair Spa van Nederlandse afkomst. 

Hoofdmassage met uitzicht op het rijstveld

Vooral aan de kust van Canggu is het een komen en gaan van toeristen, die allervriendelijkst ontvangen worden door de Hindoe bevolking van Bali, nooit te beroerd om te groeten, helpen of serveren. De sfeer is relaxt, en wie van yoga houdt en een gezonde leefstijl ambieert kan zich hier tegoed doen aan liters fruitjuice en kokoswater, yoga op het stand en meditatie.

Wij logeren in een van de authentieke houten huizen van Desa Casa Roro, fraai ingericht en van alle gemakken voorzien. Het huis heeft een weelderige privétuin en een eigen zwembad. Het is brandschoon en mooi gedecoreerd in de kleuren van het eiland (warm oranje, kruidig kaneel). Aan personeel is een mens snel gewend blijkt, de 6 Balinezen die ons ontbijt verzorgen, het huis iedere dag schoonmaken en ’s avonds voor ons willen koken, zullen we bij thuiskomt node missen. Wij zijn hier een week, o.a. voor een ontmoeting met de Nederlandse kapper en zakenman Rob Peetoom, al bijna 50 jaar een bekende naam in Nederland. Peetoom heeft ook een salon en barberstore op Bali, plus een fraaie Hairspa waar de internationale jetset van Bali – naast lokale dames – komt voor een massage, pedi- of manicure, een nieuw coupe of blow-dry (om de luchtvochtigheid op Bali te tarten). De Hair Spa biedt Europese producten van Kérastase en het ‘groene’ Davines. De menulijst is uitgebreid, zoals het een Hair Spa betaamd. Wij kiezenvoor een  Hair & Scalp Ritual en worden gemasseerd op relaxte ligbedden met uitzicht op een glooiend groen rijstveld. Als daarna ons haar gewassen wordt, blijkt ook de stoel een massagestoel. Maar eerst zijn haar en hoofdhuid geanalyseerd met behulp van de computer, die schade door een lange vlucht of de tol die zout zeewater op haar heeft, in kaart brengt. Ojee.

Spiritualiteit en top-notch eten gaan prima samen

Peetoom zelf is, als hij op Bali is, vooral aan het werk in zijn kantoor annex fotostudio, waar hij samen met dochter Rochelle het nieuwe instore magazine maakt. De immer goed gehumeurde kapper (72) is nog steeds iedere dag aan het werk, omdat hij ‘werk als plezier ervaart’.

‘Maar waarom Bali?’

‘Mijn vrouw kende het eiland en na een bezoek 8 jaar geleden dacht ik: dit is het. Ibiza heeft me nooit zo getrokken, dat vind ik vooral een party eiland. Maar Bali heeft dat spirituele, de Hindoe bevolking is heel bijzonder. Zij werken non-stop aan hun Karma, en vereren hun voorouders in de tempeltjes. Het Balinese personeel wees mij na opening van de Peetoom Hair Spa dan ook fijntjes op het feit dat wij nog geen tempeltje hadden. Dat kwam er snel, want het brengt geluk en houdt geesten buiten. Nu offeren zij iedere dag allerlei kleine dingetjes als bloemetjes en koffie in die typische bakjes van bananenblad en zijn de geesten ons goed gezind!’

Naast de Hair Spa in Canggu is er een Peetoom salon in het koele winkelcentrum Beachwalk tegenover het strand van Kuta, waar deze zomer ook een Peetoom Barber openging. Intussen zijn Rob en Rochelle alweer druk met een nieuw project, een salon in Brooklyn, NY.

Waarom Bali begrijpen we ook als we een paar keer uit eten zijn geweest in top-notch restaurants als  visrestaurant Sardine en Merah Putih – die Bali heeft om de jetset van goed eten en architectuurspektakel te voorzien. Bij hevige, tropische regenval loopt het water in de transparante pilaren die tussen de tafeltjes staan, een heel spektakel.

Yoga en een eco-oase

We brengen een bezoek aan Desa Seni, het Village Resort dat zich specialiseert in yoga en meditatie en waar biologisch eten wordt gemaakt uit eigen tuin. Yoga is ook op Bali razend populair. Het resort is als een paradijsje op aarde, met kleine typisch Indonesische huisjes en een heerlijk groot zwembad. De gasten komen hier voor hun rust en gezondheid, doen yoga en werken aan hun innerlijke kracht.

Waarom Bali begrijpen we ook als we later een tocht maken naar Ubud, naar de rijstvelden. Ook hier teelt het toerisme welig, maar daar is op Bambu Indah, het ‘boutique resort’ van John en Cynthia Hardy, niet veel van te merken. Deze oase is helemaal ecologisch van opzet, samengesteld uit antieke, authentieke Javaanse houten huizen en heeft een buitenlucht Spa. Het resort is gebouwd met ecologische, duurzame materialen zoals bamboe, heeft een natuurzwembad en er wordt streng gelet op plastic afval. Elektriciteit wordt zoveel mogelijk beperkt, dus dat is de weg zoeken met een zaklantaarn.

We begrijpen waarom als we eten in het – tikje koloniale – restaurant Bridges bij de rivier in Ubud, koel en aangenaam dankzij de groene jungle langs de rivierbedding. In Ubud krijgen we een aardig idee van de enorme productie van Indonesisch handwerk en snuisterijen voor toeristen. Gelukkig zijn er ook echt mooie winkels, met handgemaakte meubelen en batik en ikat, zoals Warisan Living in Canggu. Daar herkennen we een paar meubelstukken uit Desa Casa Roro die we best mee naar huis zouden willen nemen.

Waarom Bali begrijpen we vooral heel goed als we terug zijn in druk Nederland, waar de mensen zich boos maken in het verkeer, mopperen op de rijen in de winkels en de arrogante obers.

Wel hebben we wat rust mee naar huis genomen, en die gaan we koesteren!

Laatste nieuws

Zie ook

haar

4 Tips voor voller en dikker haar

De meeste vrouwen dromen van lange, dikke lokken. De gelukkigen onder ons hebben dat van zichzelf, maar veel vrouwen kampen met haaruitval of dunner wordend haar. Benieuwd wat je ertegen kunt doen? Lees dan vooral even verder.
make-up

In beeld: dit is waarom je make-up niet te lang moet gebruiken

Als je een uitgesproken lippenstift hebt die je niet dagelijks gebruikt, kan-ie soms weken of zelfs maanden onderin een la verdwijnen. Om ‘m vervolgens weer te herontdekken en gewoon weer te gebruiken. Het is natuurlijk fantastisch dat het product zo lang mee gaat, maar in werkelijkheid is het niet zo fijn als je denkt.